Kära Dunderklumpen

Jag fick en lång och genomtänkt kommentar men ingen möjlighet att svara på den så det kommer här.

Jag förstår precis hur du känner men min uppfattning om SCÄ är raka motsatsen. Av alla jag har träffat där, och det är ganska många, är det bara en som verkar tycka att det sitter i vikten och inte i huvudet. Det är på SCÄ jag verkligen har fått hjälp med alla tankar och känslor. Det är där de fått mig att förstå att maten egentligen inte är problemet utan det är bara ett symtom på att något annat inte fungerar, ett sätt att försöka lösa de problem och svårigheter man har.
Jag kan verkligen rekommendera deras dagvård Luna, men har även hört mycket gott om Idun. Där handlar det INTE om vikten.
Ge dig inte! Stå på dig! Du har rätt till vård för att få chans till ett bra liv! Och vården ska passa dig, det är inte du som ska passa vården!
Kanske är det inte så som du uppfattar, att de inte tar dig på allvar? De kanske bara vill få dig att bevisa för dom att du verkligen vill bli frisk och är beredd att kämpa för det. Så har det varit för mig. När de förstod att jag verkligen ville, (vilket jag tyckte var självklart redan från början men det tyckte tydligen inte dom) så har jag fått all hjälp jag kan tänkas behöva.
Eller också har du bara träffat fel personer där. Skäms inte över att dom inte tar dig på allvar! Var stolt över att du tar dig själv på allvar istället, för det är stort och viktigt!!
Sök deras dagvård, be att få träffa någon annan! Ibland känns det nästan som om de provocerar en bara för att de vill att man ska bli arg och säga ifrån. Gör det! Du har rätt till hjälp! Hjälp som passar dig!
Och tänk på att du träffat fel personer där! Nöj dig inte med det! Se till att få träffa någon som kan hjälpa dig! Dom finns där, jag lovar!

Stora KRAMAR



Det är till att börja med helt underbart att du hittat rätt på scä, att dom lyssnat och tagit dig på allvar. Förstått att det är huvudmonstrena som är problemet och hjälpt dig hantera det.

Om det är så att dom vill att jag ska bevisa för dom att jag vill bli frisk så får dom säga det, jag är usel på att läsa mellan rader och tolka. Hur ska jag förstå att det är det dom vill när dom skiter i det jag vill ha hjälp med och sen skickar hem mig? Jag har tyvärr inte fått den ordboken (scä-svenska).

För mig är det bara att dom inte tar mig på allvar, det känns så och har dom en dold agenda under det så tycker jag oavsett inte att det är att ta det på allvar, om dom tror att dom genom att inte hjälpa mig ska få mig att.. ja vaddå?.. Det känns bara elakt. Varför inte bara lyssna på patienten?

Hur rätt det än är att det är vården som ska passa mig och inte tvärtom så har jag aldrig träffat på ett ställde där det stämt. Det är som skolan, vi har ett sätt, en mall och passar du inte in får du antingen skylla dig själv eller se till att (låtsas) passa in.

Jag borde kanske be om annan hjälp där men jag orkar inte. Jag har kört den här vägen förut. Jag orkar inte. Jag är för trött för att stå och köra huvudet i en tegelvägg igen. För trött för att jaga människor som inte går att få tag på, på att bevisa att jag faktiskt mår dåligt och inte bara vill jävlas. Jag är sjuk, jag är trött, jag har inte ork att ägna mig på heltid åt att jaga vård, då hade jag ju orkat med ett jobb. Jag orkar inte bli arg och säga ifrån. Inte en gång till.

Hur negativt mitt svar än låter så stort tack för att du tog dig tid att skriva kommentaren till mig och jag är så glad att du fått den hjälp du behövt.

Kommentarer
Postat av: Twiggy

De som har träffat rätt personer har tur. Jag har då aldrig heller träffat rätt och jag håller med dej hanna, att behöva jaga vårdpersonal och läkare gör att jag tröttnar. Eller tröttnar är fel ord, men jag orkar inte:(



sv: Jag överlever, jag andas - typ där är jag nu. kramar

2011-04-19 @ 11:26:04
URL: http://twiggyrosablingbling.blogg.se/
Postat av: Emelie

sv: mando är väldigt noga med att man verkligen är frisk till skillnad från capio och scä. De ser på hela ätstörningen på ett annat sätt. Där får man två år i behandling och blir inte friskskriven förens man upp fyller vissa kriterier:

•Normalt ätbeteende och mättnadskänsla

•Normal vikt

•Normala blodvärden

•Normalt psykiatriskt status

•Patienten skall ha återvänt till skola eller jobb och till normala fritidsaktiviteter

•Mat och vikt är inte längre ett problem

•För bulimiker: Ingen hetsätning och kräkning på minst tre månader



Sen kan de såklart säga hej då och slänga ut en om man inte följer sin behandlingsplan för de bedriver ingen tvångsvård.



När man blivit friskskriven (uppfyllt ovanstående kriterier) så slussas man vidare till uppfölningsprogrammet som innebär regelbundna kontroller i 5 år framåt så att de ser att man inte faller tillbaka.



Jag tycker att mando är väldigt bra! Du kan läsa mer om dem på www.mando.se ;)

2011-04-19 @ 13:07:37
URL: http://torslan.blogg.se/
Postat av: Emelie

sv: ja, på mando har de koll!

Tycker att du ska söka dit om du vill få ordentlig hjälp. De har sina kliniker i Huddinge och i Danderyd. Vet många som blivit hjälpta där som tidigare försökt bli friska på capio eller scä.



Jag tycker att det var bra för att alla har en egen behandlingsplan, ett individuellt matschema som man gjort tillsammans med dietisten och en egen behandlare som man har samtal med. Sen använder de mandometrar vid lunch och middag som hjälper en att få tillbaka ett normalt ätbetéende. En normal portion är 350g (man mäter upp maten på mandometern), så de har inte mått som att tre potatisar är normalt.

Jag tycker också att det var bra att de inte hade som måttstock att alla med bmi 20 är normalviktiga, utan de kollar på varje individs viktkurvor och sätter en målvikt utifrån dem.

2011-04-19 @ 17:13:09
URL: http://torslan.blogg.se/
Postat av: Elin

Det är sant, psykiskt sjuka är som halva människor, som att vi är dumma i huvudet, inte bara psykiskt sjuk utan som att vi inte fattar. Så vad händer nu? Ska du börja eller vad händer?



Jag hoppas verkligen att allt ska ordna sig nu. Är trött på all skit som går mig emot. En överdos låter perfekt i mina öron. Det finns ingen del av min kropp som protesterar mot det.

kramar

2011-04-19 @ 18:25:40
URL: http://uturanorexin.blogg.se/
Postat av: camilla

Jajamen :D



Haha okey de låter ju mindre roligt kanske ^^bits dom mkt alltså?:P haha

Men hur länge brukar de leva? vad kostar dom? :) låter ändå väldans mysiga tkr jag :D



hur har din dag vart idag? :)

2011-04-19 @ 19:00:00
URL: http://resanupp.devote.se
Postat av: rebecca

sv: haha, den är superlätt att göra själv annars. och består av fem billiga ingredienser. blir inte bättre än så va!



vad fint med "livets efterrätt", det hade jag aldrig hört förut. ^^ oh, det låter som att en iller skulle vara helt i min smak. jag är dock lite rädd för att ta på mig fullt ansvar för en annan levande varelse, prestationsångesten bultar lika hårt som djurälskarhjärtat när jag är och spanar på uppfödare av små igelkottar eller chinchillor. tänk om jag inte blir en bra mamma! upplever du att dina gulleillrar tar upp mer plats än du skulle önska någon gång?



precis! jag gick med i amnesty för några månader sedan och det dras en summa pengar från mitt konto varje månad för deras räkning men det enda jag känner av är att studentkassan blir lite snävare. det kommer liksom ingen RIKTIG upplevelse av att "jäklar, nu gjorde jag en skillnad den här månaden också". om man vill wwoofa kan man bli medlem på wwoof.org (tror jag att det är), det är den officiella sidan och de har ett grymt utbud. tyvärr kostar det pengar att vara medlem. msedan går det ju att söka på enskilda aktörer som inte har anslutit sig dit också.



haha, fantastiskt! jag är lika snaggad i bakhuvudet som på sidorna. tror att de har snyggat till det lite så att det smälter ihop med längderna mitt på huvudet i stället för att det blir en markant längdskillnad men jag är osäker, ser så sällan mitt bakhuvud ;>

2011-04-19 @ 19:16:46
URL: http://carnivalkids.blogg.se/
Postat av: Johanna

Sv: Vissa funkar SCÄ för och för andra inte, och tydligen inte oss. Blir så irriterad bara någon säger namnet.

Men va? Det måste ju han kunna prata om, de är ju värdelöst annars.. Visst han kan säkert hjälpa dig med annat och är duktig på sitt sätt men du behöver ju hjälp med ÄS också.

Jag får ingen hjälp alls för tillfället.. Kram! <3

2011-04-19 @ 19:25:22
URL: http://brunnbergjohanna.blogg.se/
Postat av: astrid

Tack :) Hmm.. Det var konstigt. Du har väl inte på sökning enbart i sverige?, jag bor ju i finland :) annars kan jag lägga till dig.



jag lider med dig för hur du har blivit behandlad. verkligen. man tycker att en ätstörningsenhet skulle ha mer kunskap kring ätstörningar och alla former av ätstörningar. det har också känts som om min ätstörning har "viftats bort" ganska ofta i vården, men jag trodde att det berodde på att jag gick hos en läkare och dietist på ett vanligt sjukhus och att de därför saknade kunskap.. men tydligen finns okunniga överallt.



men jag vill säga dig, att jag och alla andra som läser ser hur dåligt du mår. jag ser att du har en ätstörning som trycker ner dig och förstör din vardag.



kram <3

2011-04-19 @ 19:29:25
URL: http://astridsvisdomar.blogg.se/
Postat av: Twiggy

Okej -Glad påsk då Hanna:)

2011-04-21 @ 19:59:13
URL: http://twiggyrosablingbling.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0