Om den enda friskheten

Jag börjar bli less. På det enkelspåriga tänkandet om friskhet. Att det enda sättet att vara frisk på är att äta kakor/godis/glass mer eller mindre varje dag. Allt annat är att vara feg, att följa ätstörningens röster och åsikter. Det är jag less på.

En människa som har eller haft ätstörning blir dömd efter en annan mall än dom som inte haft den typen av problem.

Om en "vanlig" människa väljer att äta frukt till efterätt istället för glass är det ingen som tycker det är särskilt märkligt. Har man däremot ätstörningsproblematik så är det "sjukt" att välja frukt.

En "normal" får tycka att margarin smakar bättre än smör på mackan. En ätstörd får det inte, det är att vara feg, att inte våga äta fettet.

En människa med ätstörningar får inte välja bort bearnaisen för att hon eller han inte gillar dragon, det är bara en ursäkt från ätstörningen. Någon som inte har den problematiken har däremot "rätt" att avsky dragon och låta bli såsen.

Att ta en macka till mellanmål istället för godis är att ta "den trygga vägen" att inte utmana och man kommer aldrig bli frisk. Som ickesjuk kan man ta en macka för att det är det man är mest sugen på och ingen tycker att det är märkligt.

Som sjuk eller tillfrisknande från ätstörningar är det knappt ok att låta bli att äta fast man är magsjuk, det är att "ta chansen" att låta bli. Ingen skulle drömma om att säga till någon som inte har problem kring maten att stoppa i sig massa mat i det läget.

Det dömandet tycker jag är aningen märkligt. Att man är sjuk om man faktiskt inte är så jätteförtjust i glass och godis. Att man inte får ogilla en del saker.. och då handlar det om saker med högt kaloriinnehåll. Det är mer ok att inte gilla morötter men gud nåde dig om du ogillar sockrade flingor. För DET är bara ätstörningen som talar... Då är man fortfarande sjuk.

Min åsikt är att det bara är man själv som vet det (även om det kan vara svårt ibland, att reda ut om min eller ätstörningens åsikt). Huruvida man faktiskt ogillar något eller om man fegar. För ja, det är sjukt att avstå för att man är rädd, för att man lyssnar på en del av sig själv som säger att det är farligt. Om man undviker såsen eller kakorna för att man vill undvika ångesten. Låter man däremot bli att äta glass för att man inte är sugen, jordnötssmör för att man inte gillar smaken ja då är det inget som gör en till sjuk. Jag känner flertalet fullt friska vuxna människor som inte är sådär överdrivet förtjusta i sötsaker överlag och föredrar att äta mat eller frukt.

Vad jag vill få fram? Att det finns flera sätt att äta på när man är frisk. Det handlar egentligen inte om vad som stoppas i munnen utan om tankarna kring det hela. Även som fd ätstörd ska det kunna vara ok att välja något som har lägre kalorinnehåll om man tycker bättre om det.

För egen del så älskar jag både kakor och frukt=) och är fortfarande feg i en del situationer.


Kommentarer
Postat av: Tiger

håller med. till och med om det är något som allmänt uppfattas som "ofarligt" med lågt kaloriinnehåll och en människa med ätstörningar säger att han/hon inte gillar det så ifrågasätts det väldigt ofta ("vad är det människan är rädd för, vad är det för anorektisk myt?")



fast till viss del förstår jag det, att det undras. men tycker inte det är okej. det är bara en själv som kan veta, och att ständigt bli ifrågasatt är inte särskilt konstruktivt...

2011-04-14 @ 23:59:14
URL: http://madebytiger.blogg.se/
Postat av: HannaFindus

Jag håller verkligen med dig. När jag hade ätstörningar och hellre ville ta en frukt än en bit kladdkaka, var folk jättejävliga.

Ens mamma hade nämligen bakat kladdkaka och jag sa "nej tack" och letade upp ett äpple ur väskan, såg hon på mig uppifrån och ner och sa "jag tycker verkligen att du ska äta av min kaka".

Jag: Jag tar hellre äpplet...jag blir så trög av socker.

Mamman: (ihärdigt) Men det är NYTTIGT med socker.

Jag: Japanarna kallar socker det vita giftet!

-end of discussion-

Man kan tycka att jag var oförskämd...men det är fasiken inte lätt för folk att förstå att man ändå vill vara med i sammanhanget, men kanske bara äta något annat!

2011-04-15 @ 01:08:54
URL: http://nattstad.se/HannaFindus
Postat av: Julia

va bra skrivet, aldrig tänkt så men de är ju verkligen så

2011-04-15 @ 06:49:13
URL: http://somethingyoung.blogg.se/
Postat av: camilla

ÅÅ jag tycker verkligen detta var ett bra inlägg för som du säger man behöver inte äta onyttigt för o få i sig tillräckligt. För mig handlar det mer om att våga äta vad jag är sugen på sen om de e macka eller godis de struntar jag i. Men de e som du säger. Jag har alltid älskat sallader, nu menar jag matiga sallader med kalkon,räkor, kyckling samt grönsaker och pasta osv men nu när man väljer sallad så känns de som kompisar tänker "å nu ska hon va nyttig i gen" men innan när jag var frisk då var det ingen som reagerade och jag åt sallad mkt när jag var frisk för att jag älskar det.



Haha bråkar cykeln med dig:P pappa fick snällt pumpa min cykel igår ^^



Haha kan tänka mig att du är rätt trött på den gröten nu då eller? ^^



Aha :/ nja då e de kanske bäst o hålla sig undan lite då men samtidigt vill man ju träffa andra? o du ska inte känna så, fast så kännner jag med ibland, äter hela tiden. Min dag går ut på att äta o sitta vid datan typ xD



Duktig du är :D hur gick de i tävlingen då totalt? :D

2011-04-15 @ 07:55:47
URL: http://resanupp.devote.se
Postat av: camilla

ja precis! Man kan gå upp i vikt av vanlig mat också. Det jag kämpar för att att våga unna mig de jag är sugen på dvs e jag ugen på glass så kan jag ta det istället för macka o liknande. vill komma ifrån den här förbjudet känslan liksom :D man ska inte undvika ngt pga av att man inte vågar äta de om du förstår? :)

Detsamma gäller bröd ex. förr valde jag endast grovt bröd för de va nyttigast men nu äter jag vilket brö jag vill, nu för tiden oftast hönökakaxD, men ibland får jag jättesug efter de mörkaste brödet som finns typ o då vill man ju kunna ta de utan att få "nyttighets stämpel".



Oj då, dags o inhanlda en ny cykel då kanske? min cykel köpte jag förra sommaren så den håller förhoppningsv is några år:P :D



Åå vad kul, de gick säkert bra:D du får tala om sen när resultatet kommit :D



Vad har du för planer till helgen då? :)

2011-04-15 @ 09:35:46
URL: http://resanupp.devote.se
Postat av: Twiggy

Vi är nog rätt så lika i måendet du:(

2011-04-15 @ 12:48:25
URL: http://twiggyrosablingbling.blogg.se/
Postat av: Julia

Tack !



Jaa precis. Som jag är inget stort godis fan direkt så..

2011-04-15 @ 16:13:15
URL: http://somethingyoung.blogg.se/
Postat av: [kampen tillbaka]

ååå håller med så himla mycket, att

alla går efter en mall,men faktiskt så är vi alla OLIKA individer, och det är det man ska utgå från.. äsch man blir så tosig.



Ja te har en lugnande effekt kan jag tycka.

Jo jag har ju bra vårdkontakter det har jag, men liksom det är förens man själv höjer rösten deet är DÅ någon reagerar.

vet du vad vi ska göra?[obs publicera inte denna kommentar]vi ska anmäla min läkare som gav ut medicin som inte får ges till barn under 18 år,och att jag inte fick en uppföljning av medicinen på 1 år. Sen att överläkaren på akuten höjde den och kasta ut mig så jag mådde ÄNNU sämre, sen att när vi kom tillbaka en andra vända på akuten ja du vet hela karusellen som jag berättat till dig??

det är total felbehandling så vi ska anmäla detta till HSAN [bara en liten parantes ifall du ville veta liksom]



ååh :(Fina Hanna..

ja jag kan säga att jag vet hur du känner dig, nu efter att jag blivit utskriven så alla bara OH DU SER SÅ FIN OCH PIGG UT,DU MÅR JU HELT KLART BÄTTRE :D

äsch, ingen vet hur vi egentligen mår inombords mer än vi själva, tråkigt att det inte går..men du får inte ge upp Hanna..lova mig det.

Jag vet att du kan.. du får inte,DU FÅR INTE lägga ner, inte efter allt ditt kämpande..det går finaste hanna,GE INTE UPP förj ag tror på dig<3

2011-04-15 @ 17:29:51
URL: http://mergimebytyqi.webblogg.se/
Postat av: minna

jag har haft tur, inte fått höra så mycket såna kommentarer. har väl ibland kunnat känna andras blickar om jag tackar nej till godis el så, men det har inte varit så farligt.

det viktigaste är ju att man själv vet vad som är vad. och det vet man oftast, iaf om man vågar tänka efter en stund. och då är det fortfarande upp till en själv om man känner att man kan utmana sig just då, eller inte.

mat är ett känsligt ämne, för de flesta. jag brular tänka att kommentarer handlar mest om andra, typ att om jag inte tar en kaka så får andra dåligt samvete för att de inte är lika "duktiga" och för att hantera det så skyller de på att jag är sjuk.



sv: nä, det går inte. nd är inte goda. faktiskt ännu värre än vad jag kom ihåg, haha. men det får gå ändå.

2011-04-15 @ 17:47:42
URL: http://krossaanorexin.blogaholic.se
Postat av: Elin

Du har så rätt så rätt så du anar inte hur viktigt det är att människor som vet säger såna här saker, för det behövs tas upp mer. Du är klok du. <3



Blir lätt så när man varit sjuk ett tag eller verkligen varit uppe i äs, då glömmer man vad som är äs och vad som är den riktiga jag.



Gah vad jag hatar, hatar vårt system, att så många hamnar i kläm och får någon hjälp. Varför inte soc? Det verkar ju inte finnas så mycket annat?

Vad gör du i helgen?

kramar

2011-04-16 @ 00:17:04
URL: http://uturanorexin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0