Matvraket

Idag hatar jag mig och min kropp. Jag hatar att jag tycker om mat och att jag gärna äter bara för att jag är sugen och att jag alltid har gjort det. Det är inget passa-på-beteende som kommer när man precis börjat tillåta sig att äta och känner att man vill unna sig, att alla begär och sug man haft ska tillgodoses omedelbums. Det är sådan jag är. En äkta fläskis. En tjockätare. En sådan som äter för mycket. Vi pratar inte vräka i sig chips och pizza och godis. Det handlar ofta om mat. Jag tror jag är den enda ätstörda människan som när jag fick ett matschema i handen tyckte att portionerna var för små. Dom där portionsstorlekarna har följt med mig sedan dess. Lärt mig att jag i normalfallet äter för mycket. När jag gör som jag vill och inte tänker efter så är mina portioner på tok för stora. Jag kommer ihåg att jag läste en blogg där någon som åt efter matschema och hade kommit rättså långt ändå i sitt tillfriknande skrev att hon var så vrålhungrig på kvällen så hon åt hela tre(!) mjuka mackor till kvällsmål. När jag gick i mellan och högstastadiet kunde jag äta sju mackor till mellanmål och sedan äta normal middag ett par timmar senare. Det fick mig att inse att jag är ett matvrak utan gränser. Att jag måste skärpa mig. För det håller inte att äta dom hysteriska mängder jag uppenbarligen får i mig om jag slappnar av. Det kanske fungerar när man är under tjugo och fortfarande växer och utvecklas och bränner energi på ett annat sätt men det är inte hållbart för mig som numera sitter still stora delar av dagarna. Visst tränar jag i stort sett dagligen men det är ändå en hel del stillasittande varje dag.
 
Men att äta som jag gör när jag inte tänker efter går inte. Jag äter lite för fort och jag äter fast jag rent mättnasmässigt är nöjd. Jag äter för att det är gott. Ibland äter jag för att det inte finns annat att göra. Jag skulle väl inte se det som att hetsäta, dom mängderna är det inte och jag har kontroll över det.
 
Jag är en människa som tycker för mycket om mat. Sådana människor blir överviktiga och det vill jag inte. Det för med sig så otroligt mycket hälsoproblem och praktiska problem. Det fungerar inte ihop med det liv jag vill leva, aktivt med mycket träning, friluftsliv och andra fysiska akiviteter.
 
Är det konstigt att man får ett skruvat förhållande till mat när det är så här? När jag var som sjukast och fick matschemat i min hand fick jag ju dessutom bekräftat att jag äter för mycket. Nu hittar jag ingen balans hur jag än gör. Så jag ser till att äta lite. Fast det är fel. För jag kan inte hantera eländet. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra.
 
Jag vill bara inte längre. Livet gör så förbannat ont och jag orkar inte vara den starka.  Varför ska jag alltid behöva vara så förbannat stark? Jag är inte det och min kämpaglöd är minst sagt falnande.
 

Kommentarer
Postat av: Elin

Du har rätt där, det känns futtigt. Det känns, som du säger, så förbannat smärtsamt. Ingenting funkar riktigt.
Vet inte vad jag ska säga, finns ingenting som kommer kännas som någon tröst, men hur som helst är det bittert att inse att man gör fel, oavsett om det är fel egentligen eller inte.
kramar

2012-12-16 @ 23:11:19
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: natacha

Btw fin blogg du! :))
Kolla gärna in hos mig om du har lust,vore trevligt värre

2012-12-17 @ 01:21:21
URL: http://atstorning.devote.se
Postat av: emma

Dina tankar här summerar i princip upp varför jag har en negativ inställning till matscheman. Själva ordet är ju faktiskt lite löjeväckande, ett schema för mat? Vems kropp funkar så? Man kan inte räkna ut vad som behövs och att äta med hjärnan vet vi väl båda att det inte alltid är så klokt, magen vet bättre. Kroppen vet bättre. Är man hungrig så äter man. Är man bajsnödig så bajsar man. Same shit (medveten ordvits).

Skämt åsido. Jag kan inte tycka att detta är sjukt, ditt beteende. Jag tror att det känns sjukt iom ätstörningen, men själva beteendet är så normalt det bara kan bli? Jag tycker att alla mina friska vänner funkar såhär. Min sambo som är frisk (och sund, kan tilläggas, inte i närheten av överviktig på något vis) 'okynnesäter' gärna flera luncher om hon får tillfälle. Förstår att problematiken är speciell för dig som tycks ha låg ämnesomsättning (som mig) men det är inte sjukt att äta för att det är gott, av tristess eller annat.

Well well. Angående ditt svar, bra att du inte uppfattade mig som ignorant! Jag förstår vad du menar. Att träning skulle vara enbart sjukt är också sorgligt, allt sådant bortförklarande är sorgligt - där ätstörningen i princip får ensamrätt om ens (eventuella) lustar och viljor. Såklart man tappar bort sin personlighet då.

Önskar du kunde få den vård du behöver (vad det nu skulle vara) eller att man kunde göra något för att hjälpa. Ger samtalskontakten åtminstone något?

Kram

2012-12-17 @ 10:22:52
URL: http://www.dushi.blogg.se
Postat av: Patricia♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

sv: Jo då, hunden låter granen vara, det gjorde hon även som valp efter lite träning så det är inga problem. Dock så sätter jag för in till vardagsrummet när hon får vara själv hemma så att hon inte har en chans ifall suget att riva granen kommer haha. Dock är man rädd när hon får sina tokutbrott att hon ska springa rakt in i granen när hon tokar sig:D

Alltså jag har svårt att se framför mig att du skulle äta för mycket, men jag ska inte argumentera mot dig. Men hur regelbundet äter du, det är inte så att du bara äter någon måltid per dag och att allt bli då istället för att dela upp i flera mål?

Stor kram

2012-12-17 @ 13:54:21
URL: http://patriciac.blogg.se
Postat av: Maja

Vet inte riktigt vad du ska göra, i det stora hela låter det ändå rätt normalt. Det är ganska vanligt att friska människor äter för ätandet skull, men förstår att du är orolig i och med din ätstörning.
Är det säkert att du inte kan försöka prata med en riktig dietist om det? För det låter nästan som om det är den bästa hjälpen som du kan få.
Massa kramar! <3

2012-12-17 @ 16:16:50
URL: http://cuilenya.blogg.se
Postat av: deniiise :)

Ja precis, träning kan få varje problem, stort som litet, att kännas lite mindre iallafall i stunden.

2012-12-18 @ 09:31:00
URL: http://flikkand.blogg.se
Postat av: Diana Doss

att hitta balansen är något av det svåraste tycker jag! antingen är det för lite och pga det blir det för mycket senare, typ hets eller så. nu talar jag för mig själv dock. men just det där med balansen, det är minsann inte lätt!

sv: det är en bra egenskap att kunna skriva, något som hjälpt mig mycket iaf :)

2012-12-18 @ 18:04:34
URL: http://attborjalevaigen.blogg.se/
Postat av: J

Jag brukar tänka i svåra stunder, att vad fan jag lever bara en gång. På sätt och vis hellre tjock och faktiskt njuter av att äta, för det är faktiskt en bra del av livet egentligen. Men om det kunde vara så lätt bara... Men jag brukar i alla fall försöka vända lite på det så. Och du kanske hittar balansen snart, att bli frisk är ingen snabb process överhuvudtaget. Det kan ta många många år innan kropp och psyke hänger med på allt det här med hunger och känslor. Ja, inte till mycket hjälp men jag tror på dig och att det kan bli bättre.

2012-12-18 @ 22:15:37
URL: http://enrymd.blogg.se
Postat av: fanny

Svar: Så känner jag också. Som om alla tycker att jag får skylla mig själv som inte äter.. "Det är ju för tusan bara att äta" Så irriterande. Ja, jag vet inte, jag vill inte bli sjuk i anorexia, men jag vill gå ner till min målvikt. Vet inte om det går ihop:(

2012-12-19 @ 22:50:25
URL: http://blanchettleaf.blogspot.se
Postat av: helene

Jag brukar också äta när jag har tråkigt. Får ett himla sug efter att äta då! Nu är det oftast salta cashewnötter jag känner att jag bara måste ha... Andra saker jag brukar äta bara för att jag vil äta är naturell yoghurt/turskisk yoghurt och musli, sånt som går snabbt men som jag ändå gillar.

Det bästa man kan göra är nog att; inte ha tråkigt:P Att göra saker som får en glad och på andra tankar en mat. Umgås är väldigt bra tycker jag! NU är jag dock själv hemma och pluggar mycket, eller bara slappar, och då blir det mycket sug efter att stoppa något i munnen, som att ta en paus.

2013-01-07 @ 17:07:10
URL: http://nystig.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0