Remisshantering.

Vissa ställen har speciella rutiner. Scä är ett sånt. Man kan ju tänka sig att när en läkare remitterar en patient till en enhet så har nämnda läkare en mycket bra anledning till att göra det och patienten är i behov av den vård som efterfrågas av den remisskrivande läkaren? Så man skulle ju kunna tänka sig att remissen på något vis behandlas/ställs i kö/hanteras på något sätt när den inkommer. Det känns ju inte orimligt. Fast det tycker scä. Dom behöver nämligen en egenanmälan också. Så dom skickar per brev ut en enkät till patienten med informationen om att dom inte behandlar remissen före egenanmälan inkommit (via brev) och att vårdgarantin börjar gälla först från det att den inkommit. Patienten har tio dagar på sig att få in enkäten, om den inte är dom tillhanda innan dess skickas remissen tillbaka och inget görs.
 
Logiskt? Smart?
 
Som patient kan du alltså skita i det om du inte har lust att få vård och många med ätstörningar är otroligt ambivalenta till det och kan kanske gå med på att bli remitterad men fixar inte att själva be om hjälp. Det går också bort mycket tid i processen. Jag fick brevet en vecka efter att dom fått min remiss och det var en fredag så jag kunde ju inte få iväg mitt brev före måndag. Men lite extra väntetid har väl ingen dött av?
 
Sådär spontant känner jag mest att en remiss från läkare bör väga tyngre och vara viktigare än egenanmälan i en hel del fall. Jag har ju knappt sjukdomsinsikt nog att förstå att det behövs vård för min del i många stunder och skulle lätt kunna låta bli att skicka in min del.

Kommentarer
Postat av: TicTacToe

Haha känner igen det där på bion, höll på att flytta mig i stolen upp och ner så jag hoppas verkligen inte att jag störde min vän bredvid :P

Jag är inte rätt person att bedöma detta med din relation till flodgrisarna då jag är extremt barnslig av mig och älskar söta djur (både äkta och oäkta) plus har livlig fantasi så när du beskriver detta så får jag roliga scenarion uppspelade i huvudet av det du beskrev ;)

Det där med remissgången lät himla knepigt :-/

Vad skönt att han inte skuldbelade dig utan de professionella. Han har ju dessutom rätt så det var bra att han kunde förmedla det till dig så att du inte känner någon skuld.

Har du någon gång varit orolig för dig själv både gällande den psykiska och fysiska hälsan?

2014-12-18 @ 15:48:46
URL: http://tictactoe.blogg.se
Postat av: Stella

Det är inte precis första gången jag läser/hör nåt om scä som inte låter så himla bra... Verkar vara många som tycker att de inte är på topp liksom.
Men på ett sätt kan jag förstå, för en patient som inte är motiverad blir ju väldigt svårt för dem att hjälpa. Så antagligen vill de ha egenanmälan för att se så patienten har någon form av sjukdomsinsikt.

Förresten så hamnade jag här bara sådär av en slump och insåg att min andra, lösenordsskyddade blogg heter nästan lika som din, så det kanske verkar som att jag härmade dig hahaha. Det gjorde jag inte!
Tyvärr verkar vi ha liknande problem också :/

2014-12-18 @ 16:50:29
URL: http://perfectlyincomplete.blogg.se
Postat av: fanny

Sv: Ja det är skönt att shoppa i Kista, hatar att frysa så :)) men det är mycket folk, jag hittade iaf vad jag skulle, shoppade för 1000 kr, och hade lätt kunnat köpa mera, haha. Ok, mjo det stämmer. väldigt kallt på 51:an, och på 1an Obs fick jag täcke båda gångerna jag var där. Det är härligt när man känner att personalen på avdelningarna har tid att sitta och prata med patienterna. Tar sid tid och lyssnar. Tyckte om en sjuksköterska på 51:an mycket som tog sig tid. Men gud vad knäppt när jag var där sist för nån månad sen. Jag var på frivillig vård, men fick ändå inte gå ut. Och där är ju det dubbel dörrar, men en dag var båda öppna så jag lyckades sticka. Var borta nån timme, mådde skit och ville göra något dumt, men gick tillbaka efter en timme cirka. Då hade de inte ens brytt sig där.. bara för att jag var där på frivillig vård. Sjukt. Och dagen innan hade jag tagit min data sladd runt halsen. Och samma dag som jag stack, skrev läkaren ut mig efter lunch. Fast jag mådde för jävligt. Och han frågade mig inte ens hur jag mådde och varför jag stack från avdelningen. Tycker detta är sjukt. Därför om jag nu hamnar på psyk igen, st görans, så får det blir 24:an.. men känns som om man själv inte får bestämma sådant. Jag skulle vilja jobba inom psykiatrin, och då är det mycket jag vill förändra. Psyk är skit idag... fick du ha dina egna kläder på 1:an sist? Det fick inte jag... usch.

kram!

2014-12-18 @ 19:18:21
URL: http://blanchettlove.blogspot.se
Postat av: Helene

Ansträngd situation. Mötte du din "nästansläkting" där på psykakuten?

Hur känner du förresten angående det här med journaler? Just nu är jag rätt irriterad över att det är så krångligt att komma åt min egen journal, medan andra människor kan titta i den lite som dem behagar...

2014-12-19 @ 21:08:11
Postat av: Anonym

Jag tycker tvärtom, egenamälan borde prioriteras för vill man ha hjälp och söker den själv bör det verkligen uppmärksammas och tas på allvar. En person som tar det modet till sig borde belönas och det ska inte vara beroende på att man har en läkare som hjälper en. Man måste tas på allvar bara genom att själv söka sig till den instans man hoppas kan hjälpa en.

Jag har förståelse för att de vill ha egenamälan för jag tror att de har många nybesökstider som det är ändå där patienten inte dyker upp, vilket gör att de som vill komma dit och väntar på att få en tid får vänta längre än nödvändigt. (De kan ju inte kräva att man avbokar eller betalar för en tid man inte har bett om, och att läkare skriver remiss är ingen garanti för att patienten vill komma). Om jag fick vänta för att de är underbemannade skulle jag inte bli så glad, men de kan knappast anställa mer personal för att väntade besökare aldrig dyker upp. Då väljer de säkert att lösa det såhär. (Jo, det är ett problem med outnyttjade besök).

Hoppas att du får någon tanke/ingivelse som får dig att utnyttja den hjälp du erbjuds och göra saker som får dig att växa som människa. Du har allt att vinna på det, tryggheten i hang-ups innebär inte att du inte kan gå emot dem. Men de kommer vidmakthållas så länge du inte utmanar dem. I tanke och handling. Du kan, jag är övertygad. Vågar du?

Svar: Jag tycker både och ska prioriteras.. I mitt fall fanns det ju en remiss och det som störde mig var att den inte överhuvudtaget behandlades innan jag skickat in en egenanmälan och att jag hade mycket lite tid på mig att göra det.
Nej jag är inte övertygad om att jag vill ens just nu. Särskilt inte med scä som hjälpande hand. Min erfarenhet av deras vård är inte särskilt bra och jag är för trött och less på det mesta för att vara den motiverade patienten dom vill ha och då skär det sig.
uppfortsomfan.blogg.se

2014-12-22 @ 19:35:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0