Livet är inte lätt.

Att prata med någon som är anställd på försäkringskassan brukar vara ungefär lika kul som att doppa huvudet i en gödselstack. Ungefär. Så även idag.
 
Jag ringde för att höra hur det gick med min ansökan. I vanlig ordning utan koll på vem som är min handläggare. Den vänliga damen i kundtjänst kunde inte svara på frågan men hade namn och nummer till handläggaren. Eftersom min ork och initiativförmåga tog slut ungefär där så bestämde jag mig för att ringa imorgon. Men det här har varit en slumpens dag. En och en halv timme senare ringde hon, helt utan att veta att jag kontaktat fk tidigare under dagen. För att undra om läkarutlåtande. Som inte hade inkommit. Så jag blev lite bitter på 1, min läkare som inte skickat in det fast jag frågade om jag skulle eller om mottagnignen skulle ordna det och fick som svar att det skulle dom fixa och 2, på handläggaren som mottog min ansökan 16 april och hör av sig nu, en vecka innan hon ska på semester för att informera mig om det här.
 
Lyckligtvis är jag en i min oordning ordingsam person så jag hade ett exemplar av utlåtandet hemma och kunde åka förbi hennes kontor och lämna in. Jättebra tyckte hon eftersom hon också hade lite frågor till mig.
 
Det blev ett möte av den typen där jag känner mig anklagad. Där jag känner mig påhoppad. Där jag känner mig kränkt. Där det hintas om lathet, om motivationsbrist, om att vilja vara kvar där jag är. Jag fick frågan om hur jag tänkte om min framtid och jag kan inte svara, jag berättar att det bara är svart, en svart vägg framför mig. Jag kan inte föreställa mig framtid alls. Jag har inga drömmar eller ambitioner. Så hon tar upp praktik, aktivet, att komma tillbaka till arbetslivet. Saker som jag försöker och försöker formulera in i någon form av farmtidstänk men som just nu gör mig gråtfärdig av ångest. Bara tanken på det. Så jag sa det, att det är svårt, att det kräver otroligt mycket kämpande och möten och letande för att ens hitta en okej plats att vara på. Att bara det är lite för tungt för mig.
 
"Men livet är inte lätt, inte för någon, man måste kämpa och försöka och försöka igen."
 
Jo alltså, tack. Jag förväntar mig inte att skita regnbågar och hångla med enhörningar och få livet serverat på silverfat. Är det något jag gör så är det kämpar. Jag kämpar varje dag för att orka ta mig till slutet av den utan att göra mig illa, utan att få ångestattacker på bussen, i mataffären eller på badrumsgolvet. Jag slåss varje dag för att orka gå upp ur sängen, för att ta mig iväg och klättra (vilket jag tycker om att göra) och för att ha mat hemma. Jag kämpar för att hitta något som gör att det är värt att fortsätta en dag till trots allt som gör ont. Jag tar i med allt jag har för att fortsätta existera. Jag vet att livet inte är lätt. Men säg inte att jag inte kämpar.
 
Tro inte att det faktum att jag säger att jag inte har framtidsplaner är samma sak som att jag inte vill planera för annat än att ligga i soffan och käka praliner. Att jag inte har framtidsplaner är för att jag knappt kan se mig själv överleva. Min brist på visioner kommer ur att jag är fokuserad på idag och möjligen imorgon, för jag behöver all min energi just här för att kunna ta mig igenom dagarna.
 
Där sitter jag och är gråtfärdig. Jag försöker förklara, försöker förmedla vad jag känner och tänker utan att låta som en arbetsskygg soffpotatis. Det når inte fram och hon fortsätter med sysselsättning och praktikplatser och min panik bara växer, ångesten får mig att i mitt inre se bilder av tänkbara suicidmetoder.
 
Damen på försäkrinskassan driver mig till starka självmordstankar.
 
Nej livet är fan inte lätt.

Kommentarer
Postat av: Silverglitter

Usch, vad jag känner igen det där. Fsk ringde upp mig för att fråga hur det gick med min återanpassning till arbetslivet, och jag kunde liksom inte svara annat än att jag... åtminstone inte hade varit slutenvårdad på ett par månader. De vill liksom inte förstå att "bara" existens kan vara hemskt tungt.

Styrkekramar!

2014-06-24 @ 07:50:40
URL: http://silverglittrande.blogspot.se
Postat av: Ida

Asså jag blir så arg!!! Försäkringskassan suger! Dom fattar inget och har noll empati. Att få krav o press på sig om praktik o aktiviteter är det sista vi behöver. Att överhuvudtaget ta sig upp på morgonen och klara dagen räcker. Det är en kamp som inte går att förklara för någon som aldrig varit där. Alla kan inte jobba o plugga. Vi jobbar med oss själva konstant. Men det räcker tydligen inte :(

2014-06-24 @ 10:04:24
URL: http://iminetta.blogg.se
Postat av: Diana Doss

en del personer förstår uppenbarligen inte ett skit av vad det innebär att må dåligt..

sv: ja, jo alltså hon behöver personal dygnet runt. men grejen är att det FINNS ju nattpersonal i huset från kl 22!!!! så varför ska vi sitta där då liksom?!?!??

haha, bra övning det där för att se hur det är att ha barn ;)

2014-06-24 @ 12:09:02
URL: http://attborjalevaigen.blogg.se/
Postat av: Maja

Är glad att jag hittills inte behövt ha någon kontakt med försäkringskassan, fy sjutton säger jag bara. Du kämpar verkligen redan otroligt mycket på alla plan, detta är ytterligare ett hinder som du måste kämpa dig igenom - inte okej!
Sv: Tack för dina peppande ord, du har helt rätt. Duktighetssyndromet fick mig sjuk, men det ska inte få mig frisk - för då blir jag frisk på 'fel' sätt. Allt ska göras för Min skull, inte för någon annans.
Sjukt bra att du har en utmaning på G & du kommer fixa den galant.
Styrkekramar! <3

2014-06-24 @ 12:12:04
URL: http://nolicedere.blogg.se
Postat av: Elin

Vad säger läkarutlåtandet? Det borde väl ändå innehålla något vettigt som är sanningen? Så vänta på det, även om det är bittert..

Amsterdam var en toppenstad. Lite annorlunda för mig som bara rest med mamma eller pojkvännen. Åkte ju med en kompis nu.

Kommer du in i känslan i böckerna om du läser så?
Har aldrig lärt mig slalomläsning..:S
kramar

2014-06-24 @ 14:42:06
URL: http://www.uturanorexin.blogg.se
Postat av: fanny

Livet är så jävla svårt!!! :(((

2014-06-24 @ 15:25:13
URL: http://fannypernilla.blogg.se
Postat av: LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Livet är inte lätt någonstans... Irriterande att vissa människor inte förstår vad "må dåligt" betyder...

Svar: Har ingen aning faktiskt...

2014-06-24 @ 17:32:00
URL: http://babustylee.webblogg.se
Postat av: Erica

Jag tror, och hoppas, att den där handläggaren verkligen bara ville hjälpa dig och att hon trodde att hon gjorde det. Att hon bara ville försöka muntra upp och att det kom ut lite fel. Men har man problem med ångest och självmordstankar kanske man ska tänka på att vara lite känslig med vad man häver ur sig. Du hade trots allt läkarutlåtande. Tråkigt att hon inte kunde förstå allt det där. :(

2014-06-24 @ 17:46:00
URL: http://faithhopelove.blogg.se
Postat av: Julia

Hahaha jag vet. Försäkringskassan i mitt <3. "Sjukanmäl dig samma dag du blir sjuk!". Ah, men vänta då. Ska bara logga in via appen samtidigt som jag står på broräcket här va?!

2014-06-24 @ 21:17:26
URL: http://enrymd.blogg.se
Postat av: Helene

Det är tråkigt när andra förminskar ens svårigheter. Påminner mig om när jag försökte berätta om ätstörningen för vissa personer år 2010, och svaret blev mest föraktfullt. Jag tycker det är märkligt, hur svårt folk har att sätta sig in i en annans situation. Bara för att de inte själva har ett visst problem.

Kom att tänka på en sak när du skrev om att du inte kan se någon framtid - att det är svart. "Bristande föreställningsförmåga" är ord som jag läst här och var på olika sidor om asperger. Det kändes först lite sorgligt att tänka på mig själv som en person som har just det. Men när jag tänker igenom olika upplevelser och mina reaktioner i olika situationer, så ser jag att det stämmer in på mig. Kanske det stämmer in på dig också? Att det är en av anledningarna till att du har svårt att föreställa dig en framtid?

2014-06-25 @ 09:59:06
URL: http://helenesoderberg.blogg.se
Postat av: LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams

Svar: Låter som en bra midsommar ändå! Jag gjorde ju som sagt inte heller speciellt mycket. Kan inte annat än hålla med dig i det du skriver. Jag har aldrig velat att någon ska förstå mig helt och hållet, för det är nästintill omöjligt. Men jag vill att de ändå ska försöka och som du skriver, acceptera, men det har många jävligt svårt för har jag märkt... Jag bara önskar att samhället var lite bättre när det gäller sånt...

Åh, vad snällt! Mejlar dig direkt!

2014-06-25 @ 14:19:24
URL: http://babustylee.webblogg.se
Postat av: Johan

Det här är nyttigt, Hannah. Inte att du mår skit, önskar att jag kunde hjälpa dig, men att du beskriver och förklarar. Det är jättebra. Det är så långt ifrån mig och min uppväxt. Jag tänker mycket framtid, tänker och planerar, funderar över hur det ska/kommer bli osv. I min värld har det inte funnits att inte kunna planera och tänka framåt, det har varit så självklart. Det tror jag det är för många, många, som inte förstår, och därför är det jättebra, tycker jag, att du berätttar och förklarar såhär.

SV: Det var trevliga dagar kan jag lova :)

Vad sa tandläkaren idag när du var där då? framkom det några rimliga orsaker till tändernas förfall?

Ja, nej, jag är fortfarande skeptisk mot det där. Håller mig nog till "vanliga löparskor".

2014-06-26 @ 23:41:46
URL: http://schumacher4ever.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0