Fredag

Det är så här:
 
Att jag har tröttnat på att vara starkare än jag tror.
Att jag har tröttnat på att stå ut.
Att jag har tröttnat på att kämpa med strategier.
 
Det är inte så att jag inte kan (oftast). Det är så att jag inte vill behöva göra det där. Jag orkar inte. Det är ett dygnetruntvarjedagallaveckorhelaåretprojekt. Det sliter ner mig, det bryter ner mig en liten bit i taget. Det nöter ner mig centimeter för centimeter. Det finns lite mindre ork för varje dag som går.
 
Problemet är inte okunskap om vad jag ska göra. Problemet är inte att jag inte vet hur ångest fungerar. Problemet är att jag varit starkare än jag tror för länge. 
 
 

Vill. Orkar inte.

Jag vill skrika slåss och sprigna tusen mil. Jag vill slå mig, jag vill banka huvudet i väggen. Jag vill inte vara med. Jag vill fly, jag vill bort. Jag vill inte mer.
 
Jag orkar inte.
 
Jag orkar inte springa, inte skrika, inte slåss. Jag orkar inte. Det finns inget i mig som har energi att genomföra något. Jag orkar knappt släpa mig ur sängen. Jag bara somnar om och sover och sover. Jag går inte på promenader, jag ligger hemma och tittar i taket. Det är väl en jäkla tur att jag varken är hungrig eller vill äta så jag slipper bli så mycket tjockare av min apati. 
 
Imorgon har jag läkartid. Jag försöker förstå hur jag ska kunna vara närvarande och vaken klockan nio. Jag har sovit till minst tio varje dag i veckor.
 
Wish me luck.

Om trötthet.

Jag har varit trött, orkeslös och svimfärdig ett tag. Alltså mer än vanligt. Vilket innebär att jag ibland mest velat hälla ut mig på golvet för jag har knappt orkat med att stå upp. Jag har beskyllt mitt blodtryck och den nya medicinen. Med all rätt, blodtrycket är lågt och har framförallt svårt att hänga med när jag reser mig och det kan delvis skyllas på medicinen som förutom det har trötthet som biverkning. Jag har ju haft åtskilliga kontakter med vården och blivit stucken och kontrollerad så jag har väl ignorerat det faktum att jag känner igen tröttheten sedan tidigare tillfälle. Har tänkt att om odm inte säger något är det väl okej. Nu har dom sagt något. Under inläggnignen förra veckan togs det i vanlig ordning blodprover och en del standardgrejer kommer med när dom kör intoxproverna. Idag fick jag ett brev. Läkaren på mava berättade att mitt hb under tiden jag varit där hade varit 89. Idag fick jag provsvaren från proverna jag tog för psykläkaren, 92. Det togs före. Nu är dagens gissningslek hur lång tid det tar för vårdcentralen att skramla fram en läkartid efter remiss från två olika håll. Jag gissar på tre veckor.

Svart

Det fortsätter vara nattsvart. Sotjävla nattsvart. Det enda som i nuläget hindrar mig från att konstant fly på olika destruktiva sätt är att jag börjar få ont om hud och det blir svårt att svälja piller efter ett tag. Jag vill helt enkelt inte vara med. Vill inte känna, inte uppleva. Vill inte. 
 
Förutom det kan jag sådär i förbifarten konstatera att jag nog haft tur. Det känns som att var och varannan tjej eller ung kvinna eller för den delen äldre kvinnor har blivit utsatta för olika nivåer av sexuella trakasserier och övergrepp. Det har inte jag. Bortsett från en idiot till skötare på psyk då. Aldrig blivit kallad hora, visslad efter, taffsad på eller våldtagen. Aldrig känt mig rädd att bli det heller. Varken mitt på dagen eller ensam utomhus på natten. Jag vet inte om det beror på någon naivitet, om det är ren tur. Om jag helt enkelt är för ful eller om det är så simpelt som att jag klär mig så det inte är uppenbart vilket kön jag har. Eller om det är mitt sätt att vara. Att det utstrålas att jag aldrig i hela livet skulle tolerera det utan skulle ge igen. Jag vet inte. Det gör väl ingen förresten. Tolererar det.

Insikter

När man ägnat en hel dag åt att stå emot impulser och inser att det är fan inte värt det. Det är så fruktansvärt jobbigt och inte blir det bättre. Jag vaknade alltså i förmiddags efter att hela morgonen halvvaknat och drömt om självskador. Det är kan jag meddela inte ett ultimat sätt att starta en dag. Att ha ångest i sömnen och ta den med sig till dagen.
 
Med det sagt, jag funderar rätt mycket på varför i hela friden jag ska stå emot och varför det är så jäkla många som envisas med att lviet blir bättre när jag hitills inte sett en enda hint av det utan snarare tvärtom.
 
 

Dagar

Det finns dagar när ingenting är rätt. När allt gör ont, när allt är kantigt, vasst. Det finns dagar när bröstkorgen känns täckt av bly och andetagen tunga.Dagar när livet mest känns trött, när ingenting betyder vad det borde, när inget känns av värde. Det finns dagar när jag inte längre vill. Det finns dagar då jag inte orkar alls.
 
Sedan ett par månader är det varje dag.
 
Är det inte egentligen så att det varit mindre märkligt om jag inte velat fly och försvinna.

Goddag.

Alltså, fan ta livshelvetet.
 
Verkligen. 
 
Jag är så less på det. Satt hos läkaren och orkade inte ens försöka visa hur det var för det leder ingenstans ändå. Jag orkar inte med det. Så jag satt där och tog i så jag höll på att spricka och låtsades som det var bättre än det var. Det var nog det mest konstruktiva samtalet vi haft men också ett av dom värre för min del eftersom jag höll ihop mitt krackelerande jag med allt jag hade. Jag fick hur som helst göra en massa skattningsskalor och sådär rakt av från dom lite preliminärt sådär så uppfyller jag ett av diagnoskraven för helvetesdiagnosen och chansen är alltså realtivt stor att jag kan bli av med den. Vilket är ungefär exakt vad jag är ute efter när jag sa att jag ville gå igenom mina diagnoser. Få saker är så frustrerande som att ha en diagnos som man inte anser stämmer och som dessutom råkar vara en av dom mest missförstådda med flest märkliga ideer runt hur det ska bemötas. Det har alltså hänt mer än en gång att en läkare stövlat in och knappt hälsat på mig innan något i stil med "det måste vara jobbigt när måendet och humöret skiftar så snabbt som det gör för dig". Och jag bara glor på dom. För så är det inte. Inte på en enda fläck. Det är skit mest hela tiden, att det eventuellt kan se ut som det skiftar är för att min ork och förmåga att hålla ihop inte riktigt räcker alla gånger.
 
Hur som helst. 
 
Fan ta livshelvetet.
 
Sa hon och gick och googlade vad som händer vid intox av samtliga preparat som finns tillhanda hemma. Så jävla frisk och pigg och nej tack jag är färdig med skiten.
 
/Skrivet i affekt. Hela jag är en affekt. Hela jag är ångest.

Maten, den där jävla maten.

Medicinen jag fick prova som lugnande står jag nu på regelbundet. Morgon och kväll. Ökad hunger är en biverkning och som följd av det då ökad vikt. Jag har inte som tur är inte drabbats av den. Tvärtom är jag inte hungrig alls överlag och när jag är det är ångesten över att äta oftast starkare ändå. Eller ja, lite äter jag ju. Tillräckligt mycket för att ha tokångest. Därför är det skönt när aptitlusten inte riktigt finns, när en burk kvarg får mig att bli ordentligt mätt eller en macka eller för den delen en större apelsin och te.
 
Sen kommer dagar som idag. När jag för första gången på månader släpat mig till gymmet (fick tokångest efteråt och höll p åatt bryta ihop på tunnelbanan) och faktiskt ansträngt mig och var lite sugen på kvällen efter att jag ätit exakt.. ja mer eller midnre ingenting under dagen. Så då åt jag litegrann. Lite mer än jag gjort senaste tiden och vips så ska jag gå och dö om du frågar min ångest. För jag har ju ätit tokmycket. Så jag överslagsräknade snabbt. Nej, inte sett till normalen, då har jag snarare ätit för lite även idag. Men för min hjärna och till viss del min kropp är det mycket. 
 
Det finns ett väldigt begränsat antal saker jag får i mig för närvarande. Salta skruvar, misosoppa, frukt, te och då och då en näringsdryck, enstaka nöt eller proteinbar. Resten är bara stopp. Både ångestmässigt och aptitmässigt. Det är helt enkelt inte gott med mat. Det tar emot på alla plan och jag är delvis nöjd över det, det är lättare att tysta ångesten när hungern inte finns och maten smakar papper. Självklart finns det något skönt i det. Å andra sidan är jag bara jättetrött på allt och blir ju knappast piggare och gladare av att inte äta. Har gjort någon form av desperat försök att ta hand om mig själv och vara ansvarig genom att försöka be min mottagning om näringsdrycker men det visade sig vara att fråga om för mycket. Jag är ju inte underviktig för tillfället så att det skulle finnas ett behov är väl svårt att se. Det enda som finns är ju vad jag säger. Sen är det tydligen knöligt rent praktiskt för det måste blandas in arbetsterapeut. Hur nu det är krångligt när det faktiskt finns på mottagningen. Hur som, summan är nej. Jag får fortsätta med min skruvdiet. Jaja, antingen ger det sig eller så blir  det värre och då får vi väl se vad som händer. Jag är lite för less och trött för att riktigt orka bry mig nog för att kämpa. Att be om näringsdrycker var en stor ansträgning, ett stort steg, nu är orken lite bortblåst och helt ärligt lusten också. Ångesten får härja fritt.
 
På tal om vikt. Mens. den där som folk är så sprudlande glada över att få tillbaka när dom går upp i vikt, får en hälsosam kropp och äter stabilt och bra. Alltså, jag förstår det inte. Eller, jag förstår att det är viktigt för många som vill kunna ha barn men jag förstår inte. För mig är det obegripligt hur man kan jubla över något jag anser vara djävulens påfund, ett levande satans helvete varje månad. Jag hatar, verkligen avskyrhatar så förbannat mycket att ha mens. Det är på riktigt något av det värsta jag vet. Jag tycker inte att det är  lite jobbigt, jag håller på att börja gråta av förtvivlan varje månad den dyker upp och jag inte har något fel som gör att den håller sig borta. Det gör ont, det gör förjävla ont faktiskt och det enda man kan göra är att tiga, lida och klämma i sig värktabletter som tar udden av det. För det är ju så det är. Man råkar ju vara född kvinna så det är bara att stå ut. Det är kladdigt och det kräver uppmärksamhet och toaletter med jämna mellanrum och nej jag är inte en sån som fjantblöder en skvätt, jag har ordentliga mängder i flera dagar så även fast jag har menskopp modell större så är det var fjärde timme som gäller första tre dagarna. Tjohej. Inte alls. Någonstans. Jag innerligt hatar påfundet. Jag vill ju inte ens ha barn. För att försöka ge en bild av hur illa jag tycker om fenomenet kan jag väl säga att jag övervägt att svälta mig ner i vikt enbart för att blir av med mensen. Att jag faktiskt har gråtit när den kommer tillbaka. Inte av lycka utan av ilska, hat och frustration. 
 
Med det sagt, jag tycker inte att det är fel på någon som blir glad, jag förstår det bara inte. Och ja, jag sitter här med mensvärk.
 
 

Dom finns

Nej det är klart att inte alla i vården är idioter. Att inte allt bemötande är kasst. Det finns människor som är fantastiska, som tar sig tid och som försöker förstå. Min psykolog är en av dom. Igår tog han sig tid att prata med mig i telefon i fyrtiofem minuter när jag mådde skitdåligt. Jag tror dessutom att han slutade efter trettio av dom. Det är fint och bra. Han gör vad han kan och jag är tacksam för det och jag säger det till honom då och då. 
 
Sjuksköterskan på avdelningen jag var på över natten senast var också bra. Han hade gjort det där dom allra flesta inte gör, läst journalen och krisplanen. Han gav tydlig information och han gjorde det i förväg så jag kunde förbereda mig. Sådana små saker gör enorm skillnad. 
 
Min läkare som ger mig tid. Jag har svårt att prata, svårt att nå dit jag vill. Svårt att veta vad jag vill så han bokar in flera tider för att vi ska komma dit. Han stressar mig inte.
 
Dom är fantastiska dom människorna. Dom är enormt värdefulla och utan dom hade jag förmodligen inte orkat alls. Det enda som är synd är att dom här människorna som försöker, som bryr sig, som tar sig den lilla tiden som behövs är så få. Att det är som isolerade öar i ett hav av förakt, ignorans och stress. 

För orden sviker

 

..

Söndag. Försökt göra saker. Bryter ihop. Orkar inte. Skiter i allt. Vill inte mer. Jag hatar att dom säger att det blir bättre av att göra saker. Jag blir ju bara slutkörd och får ångest och behöver vila två veckor.

Många små saker.

Saker som går fel. När det låser sig i huvudet. Som när jag inte vet hur saker ska bli. Jag har en mycket dålig föreställningsförmåga och ett behov av att veta vad som kommer. Jag har asperger helt enkelt, min hjärna kan inte hantera förändringar och ovisshet särskilt bra. 
 
Så när jag låg där på medicinavdelningen med mitt lpt och mitt vak försökte jag få reda på vilken avdelning jag skulle hamna på inom pskiatrin. Det enda jag visste var vilken avdelning jag INTE skulle till och det var dom som satt vak (hej logik på psyk). Jag började fråga så fort jag fick reda på att läkaren fattade intagningsbeslut och jag skulle bli kvar över natten. Inte förrän halv elva på kvällen, strax innan jag var medicinskt klar kunde dom få fram informationen. Sen när ingen visste vem som skulle följa mig dit och det blev väldigt mycket fram och tillbaka om jag var medicinskt fri eller inte började det bli väldigt jobbigt. Först var värdena för höga och skulle behandlas, sen inte helt plötsligt och det slutade med att vaket plus en till och två väktare följde mig bort och jag kände mig rätt... överövervakad. Väl uppe på en helt ny avdelning där jag inte visste vad som gällde, nya rutiner, nya regler och ny personal. Någonstans exakt där gick min hjärna i baklås. När det blir så fungerar ingenting. Alltså ingenting. När jag fick reda på att jag skulle ligga på tresal (fixar inte direkt att dela rum så där överlag) brast det och jag satt i soffan och vägrade, kunde inte alls, Alltså det gick bara inte. Det hela slutade med att jag sov på golvet i ett vilrum, under ett kedjetäcke. 
 
Sånt händer när det blir för mycket nytt, för mycket ovisst och för mycket ångest. Jag går i baklås.
 
 

Japp

Efter alla "ta en kopp te"-råd och mina allt mer kämpiga försök att stå ut så kom dagen jag vetat skulle komma. När jag på akuten efter intox, precis informerad om att psyk skriver vårdintyg bara gick ut genom dörren i minusgraderna för jag orkade inte mer. När jag låg på avdelningen och ville dö och hade sådan ångest att övervakningen gallskrek för hela min kropp var urspårad. När jag låg där i nästa rum med vak från psykiatrin eftersom jag inte kan lova att inte gå, inte göra mig illa, inte dö. Igen och igen. Samma resa och skillnaden är väl att jag starkare känner att jag vill dö. Jag bad om hjälp den här gången för jag vill inte plågas ihjäl, ska det görasska det göras effektivt och snabbt. Nu är jag hur som helst hemma igen.

Hej vården.

Så här är det.
 
Jag har inte ork. Jag är slutkörd. Jag är utmattad så jag är kräkfärdig. På riktigt, jag skojar inte när jag säger det. Jag menar allvar. Jag mår illa av tröttheten, av orkesbristen, energilöseten. 
 
Jag orkar inte mer. Jag vill inte mer. 
 
Jag säger det. Jag säger att jag har planer. Jag säger att det är värdelöst. Att jag inte orkar kämpa. Inte vill ha mer av det här. Att det är tokigt jävla nog.
 
Det är så här.
 
Jag orkar inte själv lösa det här. Jag orkar inte tjata mig grön och blå och gredelin för att bli hörd, jag orkar inte fatta beslut, jag orkar inte ta ansvar för mig själv. Jag orkar inte finnas. Jag orkar inte prata för döva öron. Jag orkar inte att mina försök att förklara ignoreras, att jag blir reducerad till en diagnos jag inte ens kan tycka att jag har riktigt. 
 
För i hela jävla helvete vården. Gör något. Handla för fan. För JAG orkar inte. Jag ger upp och skiter i det för jag har inte mer att ge. Jag vill inte bli daltad. Jag vill slippa se självmord som utvägen. För så är det nu.
 
Ta er i arslet vården. 
 
/Patienjävel

RSS 2.0