And the words were blown away, like leaves in the fall

Jag måste formulera mig. Hitta ord för att beskriva varför jag inte kan jobba. Jag måste, måste för att få in ansökan i tid. Jag sitter ner med pennan i handen och försöker. Det tar tvärstopp. Jag skriver en halv mening. Jag tänker och funderar. Jobbar på formuleringar. Det enda som kommer upp i huvudet är "jag kan inte jobba för jag är för sjuk". Det räcker inte för försäkringskassan, det vet jag.
 
 

Kommentarer
Postat av: Silverglitter

Åh, jag hatar att behöva fylla i de där blanketterna. Så himla stressande. Jag minns inte exakt vad jag skrev, men eftersom det bara är ett par rader har jag för mig att jag räknade upp diagnoser och gjorde någon kort förklaring av att jag inte klarar av att hålla ihop ett vardagsliv. Sedan fick jag gå på ett möte där handläggaren skrev 1½ A4 om hur mitt kaotiska liv ser ut. Det viktigaste i sammanhanget är väl ändå att få ett tydligt och välskrivet läkarintyg? Det är väl intyget de fäster störst vikt vid tror jag.

2014-03-11 @ 09:26:06
URL: http://silverglittrande.blogspot.se
Postat av: Helene

Du kan förklara det du t.ex. skrivit om på bloggen om hur du känner angående trötthet, prestation och stress. Det är ju något som har koppling till adhd och asperger och därför väger tungt, dels eftersom de inte är tillfälliga, och med tanke på LSS. Utlåtande av läkare och psykolog tillmäts också stor betydelse.

Jag vet ju inte vilken slags ersättning du har, men om det är en ersättning som utbetalas i enlighet med ex 32 kap 7 § socialförsäkrningsbalken, så är det en bra idé att läsa lagtexten och undersöka om din egen situation motsvarar rekvisiten. Om så är fallet kan du använda rekvisiten som en ”mall” för vilka frågor som du behöver besvara i din ansökan för att ansökan ska beviljas.

32 kap socialförsäkringsbalken:
6 § För rätt till sjukersättning krävs att arbetsförmågan kan anses stadigvarande nedsatt och att åtgärder som avses i 27 kap. 6 § samt i 29-31 kap. inte bedöms kunna leda till att den försäkrade återfår någon arbetsförmåga.
7 § För rätt till aktivitetsersättning krävs att nedsättningen kan antas bestå under minst ett år.

Om du vet enligt vilken lag som du har ersättning så kan du ju kolla upp lagen och undersöka exakt vad de är som krävs för att få ersättning (eller vilket ord som nu används). Riksdagen.se är en sida med lagar. Här finns socialförsäkringsbalken:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Socialforsakringsbalk-201011_sfs-2010-110/#K32. Lagarna LSS och SoL är också bra att läsa om, för att få ”vägledning”/inspiration/tips om vad du ska skriva i din ansökan.

2014-03-11 @ 14:49:07
URL: http://helenesoderberg.blogg.se
Postat av: Maja

Säger som Helene, du kan skriva lite som du gör på bloggen, men kanske ur en mer objektiv synvinkel. Är inget proffs på sådana papper eftersom jag aldrig behövt fylla i några själv.
Du tror inte att någon i din närhet kan hjälpa dig?
Massa kramar! <3

2014-03-11 @ 17:04:54
URL: http://nolicedere.blogg.se
Postat av: Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Jag har gett upp försök om att få någon form av ersättning. Förstår mig inte på sådana där papper, och enda gången jag hade underlag för att fylla i dem, då slarvade de bort mina papper så jag blev utan ersättning i alla fall. Önskar jag kunde hjälpa dig med vad du skulle skriva, men ja, jag hittar ingen formulering jag heller.

2014-03-11 @ 17:13:07
URL: http://sessie.se
Postat av: Minna

Tänk konkret och inte sjukdom utan exakt varför du inte kan jobba. Typ att du diskar och sen måste ligga ner en timme, eller att om du gör en sak och blir avbruten av telefonen så har du glömt vad du gjorde. Alltså, bara exempel tagna från min fantasi här...
Men konkreta exempel på varför du inte kan klara ett jobb, det var vad min försäkringskassa ville ha. De bryr sig inte så mycket om diagnoser längre, utan hur problemen hindrar arbetsförmågan. Men det är ju "bra" med diagnoser bara för att visa att det är långvarigt och inte tillfälligt.

Har du någon bra handläggare? I så fall kanske du kan mejla eller ringa och fråga och få hjälp med formuleringar? Det ingår i deras jobb, fast man vill ju bara göra det om det är någon snäll.

Svar: Jo, jag har koll på hur jag bör göra. Har skrivit tre ansökningar tidigare om man räknar in en överklagan (avslag på första) och när jag gjorde överklagan hade jag kontakt med personligt ombud som förklarade mycket om vad som var bra att ha med och vad som är bra att skriva. Det är bara det att jag är tom i skallen, har total skrivkramp. När jag sätter mig ner för att försöka skriva så är det bara tvärnitt redan efter en mening.
Jag har ingen aning om jag ens har en handläggare just nu. Flyttades från umia till "vanlig" handläggare men har inte fått något nytt namn på någon så jag vet inte om det är klart. Hur som helst så är det ju ingen jag känner.
uppfortsomfan.blogg.se

2014-03-12 @ 15:17:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0