Jag har fina illrar, så det så!

Ingenting är bättre, ingenting är ens nära något som kan misstas för bra. Det är ångest och det är rent ut sagt hemskt att uppleva varje sekund. Det bästa som finns är sova, ändå kommer jag inte i säng förrän jag ser i kors. Distrahera tills kroppen ger upp, för att slippa känna det värsta av ångesten.
 
Så jag livar upp det är miserabla gnällandet till bloggning med bilder på tre av våra finfina fyrbeningar.
 
Finaste Alinda Flump.
 
Dagens bästa var kartongen som min ryggsäck kom i.
 
LillskrottBengtson håller med om det.
 
Och har sååå stora och spetsiga öron=)
 
Stora killen Pim.
 
Med det otroligt söta ansiktet.
 
 

Is that me? (så ärligt och rakt att lättriggade människor kanske ska undvika läsning)

Jag vet inte om det är en försvasmekanism (för att hålla ihop). Eller om det är så att man inte vill försöka förstå riktigt (för att sanningen skrämmer). Eller om de helt enkelt inte riktigt går att ta in.
 
Att det kanske är så illa som vården agerar som att det är. Det är svårt att greppa att det är jag som sitter hos sjuksköterskan och när jag slänger en blick på klockan inser att hennes lunch började för en kvart sedan men att hon inte sagt något. För hon vill veta säkert att jag lever nästa vecka. Att jag kommer komma till min tid hos psykologen då.
 
Att ta in att det är jag som får börja mitt samtal hos psykologen tidigare under veckan med att förklara att nej jag orkar inte leva men jag har inga konkreta planer på något så han kan släppa den värsta oron. Att han sedan trots att han är väl medveten om min inställning till mediciner känner sig nödd och tvungen att ägna resterande tid åt att ömsom vädjande och ömsom logiskt förklarande få mig att överväga medicinering eller ect. För allt måste ju vara bättre än det helvete jag lever i nu? Vilket jag inte tycker och när han reser sig för att hämta någon av alla dom där skattningsskalorna dom tenderar att dela ut när man mår kasst ser jag att han skrivit i sitt block med den korta blyertspennan "hellre död än medicin". Vilket är min inställning, vilket är hur illa jag tycker om antidepp.
 
Ta in och förstå att det är jag som i förbifarten funderar på huruvida en välknuten snara är bättre eller sämre än vad jag kan hitta i vårat medicinskåp i tillräckligt stor mängd. Att det är en tanke som inte väcker några större känslor. Mest en axelryckning och det enkla faktabaserade övervägandet. 
 
Inse att det är jag som spenderade både fredag och lördag kväll och natt på akuten för att tråcklas ihop. Att det är jag som strax efter tre på lördag morgon har samtalet om psykakuten med en läkare, ståendes i det alltför välbekanta operationsrummet på ortopedakuten. Läkaren som säger att hon starkt råder mig att ta hennes remiss och gå dit, att hon inte känner sig trygg med att jag åker hem. Medan jag står där och försöker reda ut om hon är beredd att skriva vårdintyg eller ej. Vilket hon hintar att hon är.
 
Så det är jag som spenderar några timmar helt ensam i psykiatrins väntrum. Det är inte helt lätt att se att det är jag som sedan åker hem, tidigt på morgonen, sover för få timmar, går upp och äter på tok för lite och sedan hamnar där på ortopeden igen.
 
Det är kanske så att om jag förstod fullt ut så skulle jag inte stå upp. Jag vet inte. Eller så är jag bara "duktig" och vägrar förstå att jag inte klarar det längre. Att jag inte kan själv.
 
Vilket jag ändå måste göra. Ingen annan kan göra mig frisk.
 
 
 

Så såg det ut i skogen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

45 kilomter senare...

Jag tror att det kanske märks att det inte är så bra. Eller så är det helt enkelt det att jag skrev att jag inte orkar leva. Något fick i alla fall psykologen att ringa och fråga hur det var när jag inte dök upp på tiden jag sagt att jag inte skulle komma på.
 
 

Hemskt mycket hej

Det är tungt nu.
 
Rymmer lite från det mesta. Testar solotältning för första gången och ger fan i allt vad socialt liv heter. Psykologen var orolig igår, ville att jag skulle komma imorgon också. Bokade in tid. Jag kommer int ekomma, vilket jag sa, för jag är inte hemma, jag är förhoppningsvis någonstans på sträcka sju på sörmlandsleden.
 
Packad och klar. Saknas bara flodgrisar.
 
Gammelkängorna är lagade med något som luktade gift och enligt
förpackningen var ungefär det och sedan insmorda i svart vax så dom
glänser och skiner som nya. Eller nått åt det hållet. Dom håller vattnet
på utsidan hursomhelst och det är väl det som är poängen.
 

Sarek, del 1

Många dagar i vildmarken tar mycket plats så det blir uppdelat.
 
Starten gick torsdagen den sjuttonde juli med nattåg från Stockholm till Gällivare och därifrån vidare med buss till Ritsem. Vi passade på att fika, sista färska maten på rätt många dagar och inhandlade mer salt vilket visade sig vara bra gjort. Somliga skulle nämligen ha salt i högvis på maten när det var varmt och svettigt.
 
Från Ritsem tog vi båt över Akkajaure för att sedan kunna påbörja vår vandring in mot Sareks nationalpark. Första dagen gick vi i Stora sjöfallets nationalpark.
 
Från båten på väg över.
 
När vi kommit över med båten var klockan nästan tre och vandrandet började alltså med mat. Osttortellini, första av sex gånger och förmodligen den bästa eftersom den fick sällskap av rökt röding som vi köpte vid fjällstationen.
 
Det finns två vägar in i Sarek från den punkt där båten angör, på varsin sida av Akkamassivet. Den ena följer en led större delen av vägen och den andra är rakt in i oledat land. Vi valde den andra. Vilket visade sig vara rätt spännande. Kanske var det bra för vi blev härdade och ingenting efter det var lika hemskt. Sluttningen ner från berget var nämligen beväxt av "helvetes jävla videsnår". Vilket översatt är videsnår upp till armhålorna som rivs rätt ordentligt, blötmark som var ordentligt sumpig och lätt att på vissa ställen helt överraskande köra ner hela kängan i sörjan och bli blöt. Eftersom marken var blöt blev videts väldigt många och överraskande stora rötter mycket hala. Snåren var täta så man fick tränga sig igenom och ovanpå det var det myggigt. Väldigt myggigt. När vi tagit oss igenom det där var jag så arg och trött och ville bara hem. Så, jag la mig ner på mage och vägrade gå en meter till. Så, vi stannade och åt.
 
Middagsutsikt dag ett.
 
Flodgrisar på fjällvandring.
 
Dom två viktigaste mattillbehören. Olja är per viktenhet något av det
mest energirika man kan hitta och dom fyra stora gossarna jag gick
med hade bestämt sig för att det var ett kanonsätt att få upp energivärdet
på maten, att hälla en halv dl olja över varje portion. Jag hoppade den
den biten. Saltet gick åt i drivvis, dom tyckte det behövde ersätta
saltet som svettats ut. Det stämmer ju, till viss del i alla fall. Själv
saltade jag mer normalt, man vill ju kunna äta maten också.
 
Myggjävel in action.
 
Efter maten tog vi vårat första vad, en rätt ordentligt ström sak med isvatten. Jag tog det säkra före det osäkra och vadade i barfotaskor och trosor. Uppfriskande minst sagt. Sen var i princip första dagen slut. Vi hittade en tältplats, slogs med lite mygg och somnade. Efter att jag svurit lite till över videskogen.

 
På gång dag 2.
 
Myggnätet var min bästa vän ett tag där.
 
 
Den andra dagen gick vi längs med och sedan upp och ner för en liten knöl bredvid själva Akkatoppen. Precis när vi var på väg att gå ner kom det första regnet och höll i sig i säkert en kvart. Det var en av väldigt få gånger regnjackorna åkte på.
 
Det äkta paret på höjden.
 
Strax innan den där skvätten regn.
 
Så här såg det ut från vår tältplats den andra natten.
 
Den här utsikten fick man om man vred sig åt höger.
 
I den lilla sjön togs det första kalla doppet och tvagningen på resan och vi passade på att skölja ur lite kläder. Vi hade sån otrolig tur med vädret sett ur det perspektivet. Strålande sol mest hela tiden och rätt ofta en liten lagom vind som torkade kläder alldeles perfekt.

Något halvnytt och något uppdaterat

Gårdagen bestod av:
Helvetes brinnande ångest.
En inköpt begagnad klocka.
Nyinstallation av operativsystem på laptop. Hos kunnig människa.
 
Liten och pålitlig. Utseendet tilltalar mer och mer ju längre den sitter på.
 
 
 

Argument?

Det finns många anledningar till att jag inte gillar medicin. Som den här:
 
Läkarsamtal. Jag berättar att jag inte upplever effekt, att jag har ett antal biverkningar bland annat misstänker jag att min ångest bli värre och jag mår illa. Med andra ord sänker den just nu min redan låga livskvalite. Läkaren säger att ja, nej, vi ska nog höja eller prova annan sort. Fast inte just nu, för just nu ska han vara borta i tre veckor. Då vill han inte pilla med höjningar och byten. Att det jag höjde doser tidigare under sommaren när han var borta via annan läkare på mottagningen och sjuksköterskan som håller koll på min uppföljning verkar glömt. Så han undrar om jag kan stå kvar på den här dosen tills han är tillbaka igen.
 
Tills det passar dom att göra något så undrar han alltså om jag kan tänka mig att må illa varje dag, ha mer ångest (troligen, svåravgjort vad det beror på men jag misstänker medicinen) och bli sittande varje morgon, oförmögen att ta mig för något i någon som helst vettig tid, komma försent till saker och mest vilja dö.
 
Det är en orsak till att jag inte är så förtjust i att ta mediciner.
 
 
 

Inte så häftigt precis.

Det handlar om ögonblick till ögonblick. Som att hoppa mellan grästuvor i en myrmark. Att inte sjunka ner i den sugande sumpiga ångestblötmarken. Att inte veta om nästa tuva bär eller ej.
 
Med twisten att inte ens riktigt veta om jag vill till nästa tuva eller om jag vill sätta mig ner och sakta sjunka under ytan och försvinna.
 
Hos psykologen idag. I måendet "om jag rör mig, andas eller pratar så exploderar jag". Så jag var tyst, kröp ihop, höll hårt runt dom uppdragna knäna och väntade på nästa sekund för den jag var i var hemsk. Hela tiden. Och nästa var aldrig bättre.

Ensamvandring

 
 
 
 
 
 
 
Endast i sällskap av mina ringar under ögonen, kameran, min ångest och en flodgris (Ante heter han, bror till Flode;)) gick jag fjorton kilometer i skogar i stockholm.
 
Nu ska jag ta mig iväg till läkaren. Det går inte så bra hitills. Tokångesten får mig att bli ett kolli som sitter kvar vid datorn.

Är jag vid liv?

Jodå. Typ. Eller, absolut rent fysiskt.
 
Jonathans semester tog slut igår. Första dagen ensam på evigheter. Ensamt. Väldigt jobbig. Har inte alls mått bra under sommaren, mycket skyhög ångest. Undantaget var väl dom där nästan två veckorna i sarek. Jag var inte strålande sprudlande och helt ångestfri men det var betydligt mindre dåligt. Sen tokdök jag ju när jag kom hem, såklart. Det är ansträngande att hålla igång konstant i tretton dagar. Men det verkar också vara det enda som kan lindra ångesten något, konstant aktivitet. Hela tiden i rörelse. Vilket jag inte orkar. Moment tjugotvå kanske det kan kallas.
 
Ökar medicin och fick förra veckan en extra tablett som är direktverkande tillskillnad från depotkapseln jag haft innan och den sista nya där gör mig tokigt illamående i ungefär två-tre timmar varje morgon. Har läkartid imorgon så vi får väl se hur det blir framöver. Hjälper gör det i alla fall inte. Gjorde ett test igår hos psykologen. Det tråkigaste någon kommit på tror jag och det är väl lite av poängen, svart skärm och så kommer det upp en vit bokstav i mitten med ojämna mellanrum. Man ska trycka på mellanslag så fort man kan efter alla bokstäver utom x. I tretton minuter. Plågsamt tråkigt. Men, det gjordes för att se att inte medicinen har mer effekt än jag själv kan känna av och så var nog inte fallet. Även om jag var bra sett ur en aspekt (var bra p åatt hänga med i tempoändringar, såklart, då händer det ju någoit!) så var jag ouppmärksam, ofokuserad och lite långsam och hade många feltryck dvs. missade att trycka eller tryckte på x.
 
Sarek för övrigt. Det får bli ett inlägg för sig själv. Dels har jag inte bilderna på den här datorn och dels behöver det få stå för sig själv. Det var, fantastiskt. Finns inget annat ord. Naturen är helt otrolig och vandring är så rätt för mig.
 
Så, vi kom hem. Packade upp, städade lite och hämtade sedan senaste tillskottet i illerflocken. Bengtson. En söt liten illerhona som väger runt ett kilo, är pastellfärgad (beige på svenska=p) och har på tok för stora och spetsiga öron. Övriga illrar har tagit emot henne med blandad entusiasm. Meja har överhuvudtaget inte visat en enda reaktion och det är det som räknas mest. Hon påverkades otroligt negativt när vi fick hem Zombie och hur illa det var märkte jag ju först när han försvann och mitt dåliga samvete över det var inte nådigt. Nu är hon hur som helst precis som hon brukar, en fin fröken på sju år med god aptit och en hög aktivitetsnivå även om busandet mer eller mindre lagts åt sidan så här på ålderns höst. Pim som är anledningen till att vi skaffade Bengtson från första början eftersom han behövde sällskap tycker att hon är en fin tjej. Hitills har dom inte lekt ihop men dom sover gärna tillsammans och jag tror att det där kommer att ge sig framöver. Alinda och Belsebub är måttligt förtjusta men det är ändå på en fullt hanterbar nivå. Dom säger ifrån och fräser till och jagar henne lite ibland men det är inga blodiga slagsmål, faktiskt inte slagsmål alls och det har nu gått en och en halv vecka bara så jag är nöjd. Alla illrar beter sig som dom brukar och att dom inte är bundisar från början får man räkna med, det är ju trots allt i vilt tillstånd solitära djur. Jämfört med våra två tidigare introduktioner av nya illrar har det här gått som en dröm.
 
 
 
 
I fredags var det en vecka sedan vi hämtade hem Bengtson och eftersom allt var så lugnt och trevligt kände vi att vi utan större oro kunde lämna skitungarna ensamma en natt och ta vårt pick, pack och tält och en Jonathanbror med oss och gå ut lite i naturen. Valet föll på att först gå en sträcka av sörmlandsleden (Handen-Tyresta by) och sedan följa sörmlandsleden in i tyresta nationalpark en bit innan vi vek av och gick ut mot östersjön där vi tältade och morgonen därpå gick vi vidare längs något som kallades kustleden innan vi slutligen kom tillbaka på sörmlandsleden och avslutade det hela med att ta bussen in mot stan från Tyresö. Förutom ett jätteösregn som varken yr eller smhi sagt något om (dom pratade om lite dugg, det här var tokös i flera timmar) under natten så var vädret kanon och det var skönt att vara ute igen. Det gamla tältet "silverpilen" höll som det brukar alldeles tätt och det enda som blev blött var lite av min ryggsäck som låg i absiden där det råkade rinna förbi lite vatten. Tältet är för övrigt rätt häftigt. Det är min pappas och har i runda slängar trettio år på nacken. Det är helt, det håller tätt och det är bara marginelt tyngre än ett nyproducerat tält i samma storlek. Största nackdelen är väl att det till skillnad från moderna tält krävs ungefär arton tältpinnar för att ens hålla eländet stående... ryggåstält.. eller som vi normala säger "Petsontält".
 
Tyresta brandområde, var en jätteskogsbrand där 1999.
 
Utsikt från middagsplats nedanför tältet.
 
Det fanns trots torkan lite kantareller i skogen, perfekt till vår
medtagna svamprisotto på påse.
 
Ett vojla som man säger på franska=p
 
Flodgrisar på plats, självklart. Dom älskar dunsovsäck!
 
Lagom till kvällsteet började det skymma och bli väldigt fint.
 
Sorgmantel.
 
En av tre bilder jag fastnade på. Gissa vem som höll i kameran mest..
 
 
Med dom bilderna som avslutning så ska jag nu ta och packa ihop mina saker för att gå etapp 1-2 på sörmlandsleden som dagstur. Sammanlagt ca fjorton kilometer. Adios!
 
 

RSS 2.0