Mitt liv.
Fryser, äter, hatar.
Promenerar en mil.
Hatar. Ångest så jag inte kan tänka rakt.
Känner mig dum. Ångesten sänker mitt iq.
Konstant distraherande. Ändå faller jag.
Nej, jag är inte fin.
Jag hatar min kropp. Jag hatar den. Jag vill inte höra att den är fin för jag struntar i vad andra tycker. Jag hatar min kropp. Jag vill inte höra att jag ska vara nöjd och acceptera för jag hatar min kropp. Jag vantrivs så det gör ont. Det här är inte jag. Jag väger tio kilo mer än i höstas. Tio mjölkpaket till hänger på min kropp. Tio kilo fett. Mer, för jag har tappat muskelmassa. Jag kan inte ha mina kläder. Jag kan inte röra mig som jag vill. Jag tänker inte acceptera. Jag vill inte acceptera. Det är inte bra att gå upp så mycket i vikt. Nej jag var inte underviktig och vek i höstas. Ja, jag äter. Även om ingen verkar tror att jag är kapabel att göra det. Ingen tror att jag kan äta för mycket. Vilket jag kan. Vad jag vill kunna är äta mindre. för det kan jag inte. Jag har ingen som helst disciplin. Jag vet att svält lätt leder till överätning på grund av hunger. Men jag behöver inte vara i svält, långt därifrån, för att överäta. Jag är bara svag. Jag är bara äcklig.
Jag är arg för att andra vill att jag ska tycka om det här. Jag vill inte göra det. Jag blir ledsen när någon vill att jag ska acceptera den här kroppen. Jag kommer inte göra det. Jag tror inte på trivselvikter, jag tror inte på att jag måste ha ett bmi nära övervikt. Jag tror inte på det och jag tänker inte nöja mig med det. Aldrig.
Den här veckan har jag kämpat och jag har ätit relativt sett bra. Och, gått upp. Lagt på mig ännu mer fläsk. Jag har för första gången på en månad faktiskt rört lite på mig. Och gått upp. Jag vill inte mer. Jag är så less på livet och mat. Och mig.
Ja, jag är arg, jag är sådär rosenrasande gråtfärdigt förbannad.
Vad är värst?
Fredagkväll.
Jag träffar inte vänner. Jag äter inte middag med familjen. Jag spelar inte sällskapsspel. Jag är inte ute och festar. Jag tittar inte på film. Jag köper inte chips. Jag sitter inte uppkrupen med en kopp te och en bra bok. Jag är inte ute och går och tittar på stjärnorna.
Jag sitter hemma framför datorn och orkar inte se människor. Jag sitter i mina sunkiga mysbyxor och kramar en flodhäst i tyg. Jag lyssnar på Mellisa Horn på repeat för att allt annat är för ansträngande.
I torsdags vaknade jag med ångest modell stekpanna i bakhuvudet. Modell slö skridsko som skär igenom bröstet. Ångest med klass fem varning. Sådan som får richterskalan att slå bakut. Jag åt frukost. Distraherade mig med samtal och serieavsnitt. Tog en dusch innan jag åkte fast jag inte behövde. För att inte göra mig illa. Åkte till psykologen, halvvägs kom mensvärken. Tack. Jag hatar normalvikt. Vi pratade. Jag fick ipren (ja, psykologen är bra att ha) och jag insåg att jag inte kunde åka hem för jag var alldeles för trött och mådde alldeles för dåligt för att kunna hantera mig själv. Jag spenderade fyra och en halv timme utomhus. Gick tills fötterna värkte. Allt med ångesten som försökte vrida sönder mitt inre. I nära samarbete med livmodern. Andetag som gör ont, andetag som inte kommer hela vägen ner. Gå fortare, fortare, vila inte.
När jag äntligen kunde tillåta mig en stunds återhämtning drack jag kaffe och läste bok. Valde fel cafe. Massivs med småbarn och med min redan skyhöga ångest hamnade koncentrationsförmågan på ett stycke i taget.
Ångest, ångest. När jag till slut kom hem var jag dödstrött. Åt. Var hungrig. Åt lite mer. Fick magknip och ville försvinna från jordens yta. En hel dag i kamp mot tankarna på att skada mig. Inte en enda minuts vila. Hela tiden distrahera. Hela tiden. När jag till slut somnade var det många timmar efter att jag hade behövt. Det var av ren utmattning. När det är så illa som det är nu kan jag inte slappna av förrän då. Släpper jag tidigare hamnar jag i en situation där risken att jag skadar mig är alltför stor.
Och idag. Jag vaknade med samma ångest. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva den för att få fram hur vidrig den är. Det är som mitt inre brinner, som om jag svalt tusen glasbitar. Som jag andas in frätande syra. Tror jag. Det är hemskt. Två hela dagar har jag nu gått med den känslan oavbrutet. Jag ler, jag är artig mot personen i kassan på ica. Jag kramar Jonathan. Hela tiden med tankarna på självskador. Hela tiden med ångesten som förgör mig. Jag orkar inte. Jag vill inte behöva orka. Inte en enda minuts lättnad.
Jag kan inte tänka, inte göra, inte vara.
Nu sitter jag här och försöker se vad det är som gör att självskador är det sämsta som finns. Hur det kan vara värre än det här. Dom säger att det går över om man väntar ut den. Står ut. Jag vet att två dagar inte är någonting. Egentligen. Men jag har så ont och framförallt är jag så trött. Jag har väntat ut ångest så många gånger tidigare. Det går inte lättare för varje gång. Ångesten håller inte i sig kortare för varje gång. Ingenting blir lättare. Fast dom säger att det är så det ska fungera. Fastän det här är femtusensjuttioelfte gången jag har ångest så gör det ont så jag vill krypa ihop i fosterställning och skrika.
Jag vill inte mer. Jag vill inte leva så här. Jag vill inte ägna flera dygn åt att andas in och ut kontrollerat. Orkar inte ägna flera dygn i sträck åt att vara konstant igång och upptagen för att inte lägga mig ner kvidandes och ändå falla. Jag är för trött och trasig.
Än slank hon hit, än slank hon dit...
Och ner i diket för gång alldeles för mycket på kort tid.
Tisdag 25/3
Skitdag. En sådan dag när knäckebröd kan ge ångest. Knäckebröd utan pålägg. För det var inte en del av planen. En sådan dag när benen inte orkar gå en meter till men hjärnan tvingar dom att fortsätta. En sådan dag när allt gör ont och det blir svårare och svårare att stå emot det destruktiva för varje minut som går.
"Försöker du stå emot, försöker du distrahera dig?"
Ja, varför tror du att jag är så trött. Jag är dödstrött för jag ägnar min vakna tid åt att slåss mot kraften som driver mig till misshandel av mig själv. Jag sitter uppe flera timmar efter att jag borde gå och lägga mig. För jag behöver fokusera på något för att inte falla. Först när ögonen praktiskt taget går i kors vågar jag slappna av litegrann och lägga mig i sänge.
Att jag faller är inte för att jag inte kämpar. Det är för att orken tar slut.
Ännu en dag
Jag mailade igår, för att förklara varför en del saker inte ska sägas till personer med ätstörningsproblematik. Och massa andra saker. Jag tycker ganska synd om honom. Jag har en tendens att skriva ganska mycket när jag väl börjat.
Idag har jag gått och gått. Nu är jag så trött. Eller, det har jag varit hela dagen. Fullständigt slut. Tömd, dränerad på all ork och energi som någonsin funnits. Imorgon psykolog. Vi får se vad han säger.
Söndagkväll
Jag är trött. Våldsamt trött. Inte nog med sömn en enda natt senaste veckorna. Ändå har jag både igår och idag tvingat mig ut. Tvingat mig att röra på mig. För att förbränna. Enda målet. Enda motivationen. Jag har promenerat trots att underbenen värkte så jag ville lägga mig ner och gråta. Jag gick ut och sprang fast jag inte hade lust egentligen. Det sägs att det är bra att komma ut. Jag vet inte. Förhoppningsvis blir jag i alla fall lite mindre tjock. Eller, inte tjockare.
Hej
I torsdags träffade jag psykologen igen. Det var femtio minuter på ämnet slutenvård och medicinering. Både bra och dåliga saker.
Under kategorin bra går väl det faktum att han lovade att om jag skulle hamna under lpt så lovade han både att hälsa på, lyssna på mig och se till att jag blev tagen på allvar. Kanske ingen jättegrej egentligen men min erfarenhet av avdelningar och tvångsvård är ju inte den bästa. Snarare tvärtom. Jag är livrädd för det jag har upplevt är precis hur kort steget är från frivilligt till tvång när man inte vill göra precis som läkaren. Jag är livrädd för jag har blivit tvångsmedicinerad och jag vill absolut inte äta mediciner. Jag har argumenterat och kämpat för det mot så många läkare i olika situationer under åren, jag vill inte bli tvingad nu.
Det är väl också positivt att han tar in det jag säger och lyssnar och även om han råder mig att prova mediciner så accepterar han att jag inte vill.
Den mer negativa delen är väl hans brist på kunnande gällande ätstörningar. Det är tur att jag vet att han inte förstår och kan sita och säga det i mitt huvud för ibland gör han sådana misstag att det är absurdt. Jag trodde nog att en psykolog skulle kunna lite mer även om det inte är en specialist inom området.
Vi pratade om centralstimulerande och jag erkände att det bästa argument jag kan komma på för att prova är att jag helt enkelt hoppas på en av dom vanligaste biverkningarna s
om är att tappa aptiten och vikt. För så är det. Jag är fullt på det klara med att det är en värdelös anledning att prova den och jag vill inte ens göra det om det är mitt huvudargument. Han däremot verkade tycka att alla anledningar är bra och sa att han inte direkt trodde att ätstörnignen skulle döda mig. Nog för att jag var okej smal men jag skulle inte dö om jag gick ner ett par kilo. Ja, det är ju rätt uppenbart ungefär hur en ätstörd hjärna reagerar på den kommentaren. Jag vet precis vad han menar men det blir fel. Det är absolut sant. Om jag går ner fem eller tio kilo är jag inte nära döden. Men, fortsätter det så kan det bli så och jag har varit dålig, riktigt dålig så jag vet att det inte är så långt dit, inte så svårt att hamna där om jag väl börjar tappa i vikt.
Mindre bra är väl också det att vi faktiskt har diskussionen om slutenvård. Jag vill inte. Men jag ser också att det inte är en helt bra situation just nu. Jag kommer bara aldrig någonsin svara ja på frågan. Jag kommer aldrig kunna säga jatack det behöver jag. För jag är för rädd. Jag vill inte dit och sedan åka hem eller vägra allt. Jag vill inte heller ta upp vårdplats när jag ändå överlever hemma.
Efter samtalet mutade jag mig med nya träningskläder eftersom jag inte vågar prova dom jag har då jag lagt på mig en del. Sedan bestämde jag att jag fick åka till gymmet jag trivs på även om jag inte har kort där eftersom jag verkligen inte kommer iväg annars. Så körde jag mitt första träningspass på en och en halvmånad eller något. Idag kan jag knappt röra mig, jag körde skiten ur mig. Inte gjorde det mig gladare direkt. Men jag gjorde det.
Det sista han frågade var hur mina planer för helgen såg ut. Mitt svar att jag inte visste så noga, försöka låta bli at karva mig sönder och samman fullständigt möjligen. Det tog ungefär tolv timmar från dom orden tills jag landade på akuten. Igen. I år har dom börjat med något nytt. Patientarband även på dom som beräknas hålla sig vid medvetande. Alltså har jag haft mitt namn och personnummer runt handleden för första gången sedan jag var nyfödd. Mitt liv är alltså så spännande att jag anser det värt att nämna.
Tisdag är psykologdag
Det är inte förrän jag har kommit hem, när jag sitter framför datorn och lyssnar på samma låt om och om igen, som det slår mig. Det han gör är att försöka hålla mig utanför dom låste dörrarna, det finns en oro.
Han satt och letade i sin kalender, letade hål för jag behövde komma oftare än en gång i veckan. Den här veckan ska jag dit fyra gånger. Psykologen två, min samtalskontakt en gång och så patien-anhörigutbildning en gång.
Jag kan inte riktigt förstå. Samtidigt är det skönt att någon tar det på allvar och hör och ser vad jag uttrycker. Det är också en stor förmån att gå till den mottagning jag går till. Det finns möjligheter att under sämre perioder få uttökad tid. Det är många ställen där det är helt omöjligt.
Det var så länge sedan det gick fel
År 1996 i augusti, för knappt arton år sedan började jag i fjärde klass. Vi fick några nya elever från en annan skola och några andra försvann till parallelklassen för att minska bråk och ståhej i vår klass. Jag upptäckte att jag inte såg vad som skrevs på tavlan. Jag var tyst och satte mig bredvid en tjej som jag fick skriva av.
Jag var störd av ljud och ljus i klassrummet. Jag pratade inte med någon om saker som besvärade mig. Så det var först på en obligatorisk kontroll hos skolsköterskan som mitt synfel upptäcktes.
Ensam, inte mobbad, bara utan vänner. Eller utan kontakt med dom som fanns runt mig. Jag kände mig ensam. Det sa jag inte till någon. Jag bara var i min tomhet. Nedstämd. Det sa jag inte till någon.
Året efter var skolan lite bättre. Jag hade vant mig vid dom nya eleverna och läraren och såg allt jag skulle se. Vi hade en livlig och pratglad klass. Det var stojigt och stimigt men jag klarade mig bra. Vi åkte på klassresa i slutet av vårterminen och jag var lite ledsen för jag trivdes med dom andra.
Inför höghöjdsbana på klassresan.
Efter femte klass skulle vi börja i en ny skola allihopa. Nya klasser, elever från flera andra skolor skulle också börja där. Vi fick välja två vänner som vi ville hamna med i den nya skolan. Det slutade med att vår klass blev indelad efter vilket språk vi valt. I min klass läste alla utom tre franska, dom tre hade stödengelska. Stora delar av klassen bestod av elever som gått i min parallelklass under låg och mellanstadiet. Klassen där alla satt som tända ljus och inte sa ett knyst. Den totala motsatsen till vår klass.
Jag hittade förvisso vänner ganska snart när skolan startade men jag vantrivdes i klassen från första dagen. Det var en tråkig klass. Det var fullt med otroligt ambitiösa elever som satsade allt på skolan redan tolv år gamla. Om dom hade vetat att dom två år senare skulle ha magsår av stressen hade dom kanske tagit det lugnare. Det var framförallt en klass där jag stack ut. När inte alla andra var högljudda, impulsiva och hade svårt att sitta still så märktes jag mer. Framförallt noterade jag mitt beteende mer. Jag hade alltid varit en elev som presterade bra och det fortsatte. Jag fick erbjudande om att hoppa upp en årskurs i matten men tackade nej eftersom det skulle innebära att jag inte fick samma möjligheter att få hjälp på lektioner och skulle vara ensam om det. Jag hade svårt att anpassa mig till klimatet i klassrummet där dom andra eleverna satt tysta, lyssnade, räckte upp handen och sedan arbetade flitigt. Jag blev trött på skolan. Jag hade ingen utmaning i dom allra flesta ämnen.
Under det här året växte jag helt plötsligt och gick från att ha varit lite barnknubbig till att vara väldigt smal. Det fanns inget alls bakom det. Inga tankar, ingenting. Jag älskade mat och åt mycket mat. Men skolsköterskan var lite orolig och frågade många frågor. Jag skrattade åt henne, det var ju knappt någon som åt mer än jag. Samtidigt var jag väldigt nöjd. Jag var stolt över att vara smal.
Det var också det här året det började på riktigt. Jag satt i klassrummet och blev yr. Jag kände mig illamående. Jg blev rädd. Jag blev orolig. Pulsen ökade. Jag var tvungen att ta mig därifrån. Omedelbart. Ut, bort. Satt med skakande händer i korridoren. Gick runt, runt och försökte andas normalt så jag skulle orka ta mig in i klassrummet igen. Först då och då. Ganska snabbt flera gånger i veckan. Ibland flera gånger om dagen.
Jag sa ingenting till någon.
Jag hade ingen aning om vad det kallades. Jag hade ingen aning om att jag hade ångestattacker och ibland panikångest. Jag var tolv år och hade inte ens hört uttrycket förut. Jag förstod inte alls vad som hände.
Vår skola var en ganska gammal byggnad och väggarna var tjocka av sten och fönsterbänkarna djupa. Jag tillbringade många, många lektioner sittande där, halvgömd bakom gardinerna. Andades för att kunna stanna kvar. Resterande tid for jag runt i klassrummet eller var i korridoren och hanterade mig själv. Pratade rakt ut utan att räcka upp handen eller vänta in min tur. Det var ingen som gjorde någon större affär av det. Mina skolresultat var bra. Jag var trevlig och störde inte klassen i stort någon nämnvärt. Jag skötte mina ångestattacker tyst och försiktigt, smög ut ur klassrummet.
Det blev sommarlov. Jag var trött. Så trött som jag aldrig varit förr. Jag minns att jag var på landet och skulle gå på en promenad. Efter femhundra meter vände jag och gick hem. Det var som mina fötter var trästolpar med blyskor. Jag orkade inte gå. Från den här tidpunkten och framåt kan jag inte minnas en enda dag när jag vaknat utvilad, kan inte minnas hur det är att inte vara trött och slutkörd. Det var som om mina energireserver räckte dit men inte längre.
Åren som följde under högstadiet var väldigt liknande. Jag hade regelbundna ångestattacker men sa aldrig något till någon och ingen frågade heller. Jag fortsatte att ta stor plats i klassrummet, prata rätt ut och vara väldigt trött på skolan. Väldigt trött överlag. Hemuppgifterna blev fler och mitt problem att få dom gjorda i tid blev tydligare. Jag kunde sitta hemma och titta på pappret, verkligen vilja få den gjord. Vilja så intensivt att det gjorde ont men det gick inte. Det var som ett fysiskt hinder. Jag kunde sitta och gråta av frustration för att det inte blev av. Jag ville inget hellre än ha det överstökat, få bra betyg. Problemet gjorde att jag blev en mästare i förhandling, förhalning och att prata mig ur situationer. Jag kunde komma undan med försenade uppgifter gång på gång för jag hade en bra förmåga att tala och jag presterade ju alltid bra när det väl var inlämnat.
Jag var trött. Jag var ledsen, jag var tom. Jag spenderade kvällar promenerandes i regn och blåst. Jag var vaken för länge och sov för lite. Det gjorde ont i hela mig. Inte alltid, jag hade vänner och kunde le och skratta. Jag spelade handboll och tränade mycket. Men ofta. Ångestattackarna slet på mig.
Jag sa inget till någon. Alls. Någonsin.
Jag var inte på något vis ensam. Jag hade under perioder en pojkvän, jag hade ett antal vänner. Det var aldrig det som var problemet. Jag kände mig bara tom. Var trött. Och hade ångest. Någon gång i sjuan eller åttan tappade jag aptiten. Inte heller den här gången fanns det några tankar bakom. Jag kunde äta helt okej en dag för att inte alls vara hungrig den nästa. Jag hade svårt att få i mig maten. Att sitta vid middagsbordet blev en plåga och det var väl tack vara min träning och därmed oregelbudna matrutiner där jag åt ensam många gånger som jag fick i mig något alls. Jag var tunn och min mamma var lite orolig. Sa hon i efterhand.
Jag hade nog mest bara ångest och var nedstämd så det påverkade aptiten.
Jag hade nog mest bara ångest och var nedstämd så det påverkade aptiten.
När sista dagen i nian kom grät många i klassen. För att vi inte skulle ses. Jag förstod inte grejen. Vi bodde ju fortfarande praktiskt taget grannar allihopa. Dessutom var jag så less både på att gå i skolan och klassen att jag inte ville något annat än att komma därifrån så fort som möjligt. Jag var bara glad att ha överlevt dom där fyra åren. Att det äntligen var över.
Förnuft och känsla
Jag vet vad som är rätt. Jag vet vad som är bra, jag vet vad som är sant. Jag kan tusen sätt att hantera ångest. Jag är förnuftig, jag har stor självinsikt, jag är intelligent. Jag känner mig och min ångest och vet nästan alltid när den är på väg att blossa upp och bli större än vanligt. Jag vet vilka situationer som är jobbiga att hantera.
Jag har alla verktyg egentligen.
Jag borde kommit längre än jag har. Jag borde vara friskare. Jag har allt.
Istället är jag sjuk. Lika sjuk som jag var när jag först sjukskrevs för så många år sedan. Om inte värre. Istället sitter jag här och vill inget hellre än gå ner i vikt fast jag vet att det inte behövs, att jag rent viktmässigt inte är överviktig (än). Fast jag vet att det är sjukt så vill jag planera det. Trots att jag vet allt jag vet så skadar jag mig själv. Om och om igen.
Jag är så trött.
Så, lite att läsa,skrivet av Lise
Nåja, det var länge sedan sist i alla fall
Nuförtiden får jag ångest av att gå ut.
Jag har dock levt femton år med att göra saker fast jag har ångest så jag gör det ändå. Inte nära så mycket som jag borde men jag gör det. Det är en lite spännande sak. Det sägs ju att det blir lättare och mindre ångest om man går emot den. Jag gör det dagligen. Har gjort det länge. Jag har ångest ändå. Jag gör saker men är helt slut efteråt eftersom jag lägger så mycket energi på att göra det trots ångest.
Igår gick jag inte emot. Igårkväll slappnade jag av, sänkte garden och fick nya stygn. Idag är jag trött.
Det blev onsdag en gång till
Man vet att det är en bra psykolog när man får vetenskapliga artiklar på mailen som en del i behandlingen. Och erbjuder sig att hjälpa till med vad som ska skrivas till fk. Även om jag inte riktigt kan ta emot den hjälpen. Jag måste göra det själv. Det är känsligt för mig, hur jag uttrycker mig.
Hallon, lingon, banan och blodapelsin/apelsinjuice. Middag igår.
And the words were blown away, like leaves in the fall
Jag måste formulera mig. Hitta ord för att beskriva varför jag inte kan jobba. Jag måste, måste för att få in ansökan i tid. Jag sitter ner med pennan i handen och försöker. Det tar tvärstopp. Jag skriver en halv mening. Jag tänker och funderar. Jobbar på formuleringar. Det enda som kommer upp i huvudet är "jag kan inte jobba för jag är för sjuk". Det räcker inte för försäkringskassan, det vet jag.
Den där liknelsen med brunnen ni vet...
Ni vet när man tror att man är längst ner. Verkligen på botten. Så öppnar sig marken under en och det visar sig att det är fritt fall neråt igen. En gång till och igen.
Nu provar jag en ny nivå igen. Idag kunde jag inte förmå mig att klä på mig. Jag satt och grät i sängen och fick hjälp att göra det.
Semla? Näe.
Jag gillar mandelmassa och jag gillar bulle men är inte direkt förtjust i grädde så jag hoppade den där semlan....
..... här är ersättaren.
Mår kasst. Riktigt. orolig psykolog, igen. Imorgon blir ett kort avbrott. Följer med världens bästa tant P som jag inte träffat på ett halvår för att hämta hennes sista grejer i flytten.
Ärlighet
För att vara alldeles rättfram och totalt ärlig så är det som så att jag känner ett vansinnigt behov av att ha sönder mig totalt.
Det kommer inte hända ikväll.
En flykt
I fredags hörde min bror av sig och frågade om jag ville åka skidor. Dom skulle åka dagen efter. Jag packade och åkte alla massa milen upp till kittelfjäll i en volvo med takbox och några av dom tekniknördigaste människorna som fortfarande kan knyta sina egna skor.
Nu är jag hemma igen och mår minst lika dåligt som innan jag åkte. Livet är inte direkt en fest men jag uppskattar att jag sett mitt första norrsken.
Laddning av en bråkdel av alla prylar dom hade med sig...
Fjäll
Mellanlandning hos en mamma
I egen hög person med komradio på hjälmen (sa jag tekniknördar?)
Liftåk